Mercedes вади от употреба A-Class и B-Class през 2025 г.

Сегашните модели няма да имат наследници, компанията остава само с четири компактни автомобила

Mercedes Benz A class

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz A-Class

Mercedes-Benz вади от гамата си компактните модели А и B-Class през 2025 г. - когато изтече жизненият цикъл на сегашните, съобщава германското издание Handelsblatt, позовавайки се на източник от компанията.

По-рано тази година бе съобщено, че в Щутгарт обсъждат бъдещето на A-Class, покрай официално обявената стратегия на бранда да намали до минимум по-малките си модели и да залага на повече лукс, който носи повече печалби, а и престиж. С лимузини, кросоувъри и SUV.

С това е свързано и електрифицирането на гамата.

Последният A-Class бе представен през 2018 г. като хечбек и седан и ще продължи да се продава с тези каросерии до 2025 г. Същото се отнася за семейния ван B-Class, като техни заместници не се планират.

Mercedes все пак остава с компактни предложения като CLA, GLA и GLB, според бизнес изданието, а тяхното бъдеще ще е изцяло електрическо. Твърди се, че ще бъдат преместени от платформата MFA към новата и изцяло EV-хибридно ориентирана MMA. Тя ще получи операционната система MB.OS.

Автомобили с такъв софтуер ще започнат да се произвеждат през 2024 г. Това е пряко свързано и с компактните модели.

Наскоро Маркус Шафер, шефът на технологиите на Mercedes, заяви, че в бъдеще те ще бъдат четири, а не седем, както сега. Компанията ги определя като базови, но това не означава, че цената им ще е ниска.

Handelsblatt

Mercedes Mercedes-Benz A-Class компактен ван