Maserati GranTurismo Folgore ЕV - 320 км/ч, 2,7 сек от място до 100 км/ч (видео)

Автомобилът показа възможностите си на популярния актьор и стандъп комик Себастиан Манискалко в Калифорния

,
Maserati GranTurismo Folgore

Maserati

Maserati GranTurismo Folgore с боса на Stellantis Карлос Тавареш зад волана по-рано тази година.

П редставители на Maserati "леко случайно" обявиха, че GranTurismo Folgore, първото им изцяло електрическо купе, ще има максимална скорост над 200 мили в час (повече от 320 км/ч) и ще ускорява от 0 до 60 м/ч за 2,6 секунди, което означава 2,7 сек. от място до "стотака".

Това става във видео, публикувано в канала на марката в YouTube. В него - с много шеги и закачки покрай екстремно изживяване, мениджъри съобщават тези данни на Себастиан Манискалко - популярен стендъп комик и холивудски актьор.

Той е (бого)избран за тестдрайв с електрическия суперавтомобил из слънчева Калифорния. А въпросната информация се изнася официално за първи път. Досега се знаеше, че максималната скорост ще е над 300, а ускорението в късия спринт - под 3 сек.

А Себастиан Манискалко - звезда от филми като "Зелената книга" и "Ирландецът", си прекарва доста добре.

Новият GranTurismo ще излезе в началото на 2023 г. първо с 3,0-литровия бензинов V6 Nettuno на компанията. Електрическият вариант Folgore ще се появи по-късно през следващата година.

Очаква се GranTurismo Folgore да разполага с батерия с повече от 100 киловата капацитет. В комбинация с трите електрически мотора на купето -  един на предния мост и по един за задните колела, GranTurismo Folgore ще достави повече от 1200 к.с. обща максимална мощност, обяви  производителят през юли.

Следващата година Maserati ще пусне и изцяло електрическа версия на кросоувъра Grecale. Бензиновият му вариант дебютира тази пролет. Всички електрически модели на Maserati ще имат Folgore ("мълния" от италиански) в името.

Maserati ще продава само изцяло електрически автомобили от 2030 г. Тя ще пусне последните си два модела с двигатели с вътрешно горене през 2023 г. Това са купето GranTurismo и неговият кабриолет GranCabrio. Подобно на купето GranTurismo и Grecale, GranCabrio ще се предлага и като изцяло електрическа версия.

През юли босът на Maserati Дейвид Грасо каза, че премиум марката на Stellantis ще се електрифицира по-бързо, отколкото първоначално беше планирано, поради променящите се потребителски вкусове.

Maserati Maserati GranTourismo Folgore Калифорния Себастиан Манискалко Stellantis