Луксозният и авангарден "подвижен хол" Kia EV9 - потвърден за Европа догодина

Корейският SUV ще е дългът почти пет метра и ще предлага автономно управление

Kia EV9 concept

, Kia

Kia Concept EV9

К ia потвърди, че огромният електрически SUV EV9 ще излезе в Европа догодина, обяви Autocar.

Както и преди е ставало дума, корейската компания възлага огромни надежди на високопроходимия автомобил. Не само по отношение на лукса, а и на технологиите. Той ще стане флагман.

Concept EV9 - концептуалният първообраз на возилото, беше показан в Лос Анджелис в края на миналата година. А по-рано тази, когато Kia обяви финансовите резултати за 2021 г., и начерта плановете за следващите, даде да се разбере, че много разчита на него.

Знаем, че той има сходни размери с предлагащия се само отвъд океана Telluride. Проучвания са показали, че и в Европа е налице интерес към толкова голям SUV - 4930 мм дължина, 3100 мм междуосие.

Kia

И двата показателя са най-големите на пазара днес за този тип автомобили, а се очаква да бъдат такива и догодина - за премиерата на “тузарския подвижен хол”. Това са пропорциите на концепцията, като почти сигурно ще се запазят за серийния модел.

Друга голяма вероятност е EV9 да разполага с два електромотора, които ще задвижват и четирите му колела. Възможно е базовата версия да излезе с един електромотор на задния мост.

Още една вероятност - дизайнът ще е близо до този на автомобила, който виждате тук, според шеф дизайнера на Kia за Европа Грегори Гилам. Ще запази LED светлините. В интериора вече ще има повече промени.

EV9 ще е първият автомобил на компанията с възможност за автономно управление - нещо, в което Kia инвестира за бъдещето и иска да има водеща роля в цял свят. Корейците са нарекли технологията си Automode.

Бъдещият флагман ще бъде съоръжен с още куп технологии във всички раздели.

Autocar.co.uk

Kia EV9  всъдеход огромен автономно управление