Легендарният Ford GT40 получи мощна електрическа тяга

Британска бутикова компания направи шампиона от “Льо Ман” EV с 811 к.с.

Everrati Ford GT40

Everrati

Everrati Ford GT40

А нглийската компания Everrati представи поредното си творение - електрическа версия на шампиона от “Льо Ман” Ford GT40.

Everrati е специализирана в това, а този път е успяла да преработи тягата на мускулестата американска икона.

Два електромотора възпроизваждат общо 811 к.с. максимална мощност, а максималният въртящ момент е 800 Нм. Това води до способността за достигане до 100 км/ч “за по-малко от 4 секунди”, както посочват от Острова. Максималната скорост не е посочена.

Everrati

Твърди се, че пробегът с едно зареждане е “плюс 200 км”. Батерията е 60 кВч.

Само за сравнение - оригиналът от 60-те години мачкаше пътя със 7-литров V8, 485 к.с., 330 км/ч макс. скорост. Той беше прочут с ниското си тегло или по-скоро с начина, по който Ford го бе “стопил”, за да достигне заветните около 1300 кг.

Everrati казва, че нейният екземпляр е дори по-лек, ако се сравнява с автомобил с пълен резервоар с емблематичния V8. Това е наистина забележително. Било постигнато благодарение на 700-волтова архитектура.

Everrati

За разлика от оригинала, EV римейкът е с изкуствен “саундтрак” в стил V8, а превключвателят на скоростите, свързан с него, ще позволи на шофьора да избере „виртуални предавки“. Най-добрият звук може да се активира в режим Race, казват от фирмата.

Шасито и каросерията са направени от американската фирма Superformance.

Цена не се посочва, но Everrati казва, че ще разчита на “индивидуализиране” при всяка заявка. Трябва да имаме предвид, че Ford GT40 днес може да се купи на цени между 1 и 10 милиона долара - зависи от състоянието и историята му.

Босът на британската фирма Джъстин Луни посочва, че електрическият GT40 въплащава философията на бранда му - класически дизайн с нова техника.

Той се нарежда до възродени в духа на новото време класики като Porsche 911 (964), Land Rover Defender и Mercedes-Benz 280SL.

Evarrati

Ford GT40 Everrati Льо Ман