Lamborghini не вижда смисъл да прави собствени електромотори

Компанията смята, че за шофьорите това няма значение

Мартин Дешев,
Lamborghini Lanzador

Lamborghini

А втомобилите на Lamborghini се превърнаха с легенди заради дизайна и двигателите си. През годините компанията направи някои страхотни двигатели, които са любими на почитателите на автомобилите и до днес.

Сега индустрията постепенно се електрифицира и Lamborghini също се подготвя за изцяло електрическо бъдеще. Логиката би заключила, че компанията ще разработва и свои електромотори. Оказва се обаче, че това изобщо не е така.

В интервю за The Drive, главният технически директор Рувен Мохр казва, че Lamborghini не планира да разработва и произвежда електромотори. Според него те не са от такова значение както традиционните двигатели и шофьорите няма да им обръщат внимание. Вместо това Lambo планира да отличи автомобилите си по друг начин.

„Това не е като при ДВГ, където има огромни разлики между атмосферен V12 и четирицилиндров турбо двигател. Клиентите виждат пренебрежимо малко разлики между електромоторите“, казва той. Традиционните двигатели разгръщат и предават своята мощност по различен начин и имат специфично усещане и изживяване.

При електромоторите това не е така. Те предават своята мощност почти еднакво, независимо дали тя е 100 „коня“ или 1000 „коня“.  Затова Lamborghini смята да спести средства и усилия, като просто използва електромотори от Volkswagen Group, като Мохр е „много оптимистичен“, че в групата ще има достатъчно голям избор.

Lamborghini смята да отличи електрическите си коли по друг начин – управлението на моторите. Електромоторите дават много по-голяма свобода за настройка и прецизно управление на всеки аспект.

„Играта ще бъде променена от стратегията за контрол. Това е наша интелектуална собственост, която разработваме сами. Няма да я даваме на други“, казва Мохр. В нея е включена цялостната система за управление на електромотора, окачването и аеродинамиката. Всичко това ще работи съвместно и динамично, за да създаде изцяло нови усещания в динамиката и управлението на колите, за да са истинско Lamborghini.

електрически автомобил автомобили коли Lamborghini