Lamborghini иска да „лудее“ с електромобилите си

Електричеството дава повече възможности за инженерно творчество

Мартин Дешев,
Lamborghini Lanzador

, Lamborghini

Lamborghini Lanzador

Lamborghini определено е сред производителите, които изглежда с голямо нетърпение очакват електрическото бъдеще. Компанията вече активно работи в тази посока и смята да „лудее“ с голям размах.

Това казва главният техническия директор на Lamborghini Рувен Моър в интервю за The Drive. Той споделя, че електрическото задвижване дава много повече свобода на инженерите да прилагат най-различни подходи и технологии. Един от тях е т.нар. torque vectoring или динамично разпределяне на въртящия момент към всяко едно от колелата в реално време.

Тези и други технологии ще бъдат тествани чрез прототипа Lanzador, който компанията представи по време на „Седмицата на автомобилите“ в Монтерей. Lamborghini има една основна цел – да направи електрическите си коли също толкова емоционални за шофиране, колкото са и досегашните ѝ модели.

Една от „лудите“ идеи на Lambo е да замени функцията на перата за смяна на предавките зад волана. Те ще продължат да са там, но ще позволяват на шофьора в реално време да променя мощността към задните колела, за да нагажда колата не само „общо“, но и дори за всеки конкретен завой… докато е в завоя.

„Например влизате в завоя, дърпате лоста и пуф, може да прехвърлите въртящия момент от вътрешното колело към външното. Това не е възможно в кола с традиционен двигател“, коментира Моър.

Той казва, че електрическото задвижване реагира моментално и това дава много повече възможности за контрол и нагаждане на управлението и стабилността. „Нашата философия е, че воланът има два слоя. Всичко, което е свързано с изживяването от шофирането, е на волана. Имаме две категории. Първата са бутоните, които управляват конфигурацията на колата. А втората са перата, които може да имат различни функции и да позволят неколкократни настройки във всеки завой“, казва още Моър.

Той споделя, че Lamborghini има за цел да не имитира идеи на другите или да се опитва да пресъздава динамиката на колите в ДВГ. Вместо това компанията иска да си проправи свой път, да изпробва свои идеи и да изгради собствено изживяване на колите, което да се отличава о останалите.

Lamborghini коли автомобили електрически автомобил електрически автомобили Великобритания