Китайско министерство показа автомобила на Xiaomi

Регулаторна процедура разкри колата преди официалната ѝ премиера

Мартин Дешев,
xiaomi su7

MIIT China

К итайското Министерство на индустрията и информационните технологии разкри множество подробности за електрическия автомобил на Xiaomi. Това стана като част от регулярна процедура на институцията, съобщава CNevPost.

Всеки месец министерството публикува за обществено обсъждане всички нови автомобили, за които са подадени заявки за регистрация и одобрение да се движат по пътищата. Така понякога нови модели се оказват разкрити преди официалната им премиера, както стана и с първия електромобил на Xiaomi.

Той ще се казва SU7, като ще има две версии – с един и два електромотора. Колата ще е изцяло електрическа и е с регистрация от BAIC Off-road Vehicle – дивизия на BAIC Group, която е независима компания.

Оказва се, че според китайски медии, Xiaomi е взела лиценза на BAIC, за да получи регистрацията, но окончателните спецификации подлежат на промяна. Финалната версия ще се произвежда в новопостроения завод на Xiaomi. Повечето от спецификациите са ясни, както и дизайнът, който е на снимките.

MIIT China

SU7 ще е с дължина 4997мм, 1963мм ширина и 1455мм височина. Междуосието ще е 3000мм. Колата ще е седан с максимална скорост 210 км/ч за базовата версия.

Версията на SU7 с един електромотор ще тежи 1980 кг., а тази с два – 2205 кг. Оказва се, че Xiaomi ще следва номенклатура като при смартфоните и версиите ще се казват SU7 (един електромотор) и SU7 Pro и SU7 Max с по два електромотора, но разлики в мощността и пробега.

Тази с един мотор ще е с 295 к.с., докато другата ще е с 663 к.с. и максимална скорост от 264 км/ч. Ще има различен капацитет и вид на батерията, но данните им не са публикувани. Очаква се да поддържат 800V бързо презареждане.

Версиите с по-високо ниво на оборудване ще имат още активно заедно крило и LiDAR с автономни функции. Джантите ще бъдат 19- или 20-цолови с гуми съответно 245/45 и 245/40.

Очаква се колата да влезе в производство до края на годината. Официалният ѝ дебют също ще е скоро, а продажбите ще започнат през следващата година. Анализатори като Минг-чи Куо очакват през първата година да бъдат доставени до 60 000 броя.

Xiaomi електрически автомобил автомобили коли