Автомобилът на Xiaomi се очаква догодина с поне две версии

Една от тях ще е с удължен пробег

Мартин Дешев,
Xiaomi car collage

, Xiaomi

Xiaomi car collage

И мето на Xiaomi се свързва с мобилни устройства за мнозина, но компанията има опит и в доста други сфери. Сред тях са електрическите тротинетки, а според усилени слухове, тя работи и по свой автомобил, съобщава Autoevolution.

За колата се спекулира от доста време, като в последствие Xiaomi потвърди, че има такъв проект, но

не коментира подробности за него. Според новата информация, разработката е в напреднала фаза, като се правят по 50 тестови прототипи на седмица. Автомобилът, с потенциално име Modena, дори може да бъде представен още догодина и то в две версии.

Според източниците, колата на Xiaomi ще е изцяло електрическа в стандартната версия. Тя ще използва батерии BYD Blade с 40V.

Моделът с удължен пробег може да има 1.5-литров бензинов двигател, който обаче ще има ролята само на генератор и ще зарежда батерията, но няма да задвижва колелата. Неговата батерия ще е CATL Qilin 800V 101kWh. Не е ясно какъв пробег ще е възможен с двете версии на колата, но отново според спекулации, той може да е до 800 км. за удължената версия.

Xiaomi планира да произведе 100 000 броя от колата си през следващата година и да удвои производството през 2025 г. Автомобилът ще бъде фокусиран върху технологиите, като ще предлага множество системи, включително Apple CarPlay, поддръжка на приложения като Google Maps, Waze, Spotify и др. Предвидено е да има достатъчно голям дисплей в интериора, на който дигиталните технологии да се развихрят.

Разбира се, ще има и допълнителни екстри, които ще са възможни при използване на смартфон на Xiaomi. Modena най-вероятно ще използва чипове и операционна система, които са дело на Xiaomi. Очаквано, компанията не е коментирала темата.

Xiaomi електрически автомобил автомобили коли