Китайският гигант Nio създава марка за евтини е-коли

Тя ще е третата за компанията. Цените ще започват от 15 хиляди долара

,
NIO ES7

, NIO

NIO ES7

К итайската компания Nio работи по създаването на марка, която да произвежда евтини електромобили, пише изданието 36 Kyrpton.

Под евтини се разбира за около 15 хиляди долара. Това ще е базовата цена, а най-високата ще достига $30 хил.

Засега няма информация кога ще бъде лансиран брандът, какъв тип коли ще прави и дали ще излезе от пределите на Поднебесната империя.

Знае се само, че начинанието е получило работното име Project Firefly.

Както е известно, Nio разработва вече своя марка, наречена засега ALPS. За нея е тиражирано, че трябва да бъде представена в средата на 2024 г. Колите с нейното лого ще са между 22 и 44 хиляди долара.

Така Project Firefly сваля летвата още. Брандовете ще са самостоятелни от Nio и един от друг, като единствено ще са част от концерна. Много вероятно е да споделят общи платформи, силови агрегати и батерии, но ще са ясно разграничени като дизайн и предназначение.

Това не е всичко - Nio възнамерява да пусне по пазарите своя серия мобилни телефони. Според информациите те ще пасват идеално на информационно-развлекателната система на колите. Всяка година ще има нов модели и цената ще е под тази на iPhone, твърдят медии в Китай.

Nio e продала 10 052 автомобила през юли.

През септември фирмата ще отвори първия си завод извън Китай - в Унгария, където ще се правят продукти за електрическите автомобили, като например станции за смяна на изтощени или дефектирали батерии.

евтини електромобили Project Firefly електрически автомобили електрически суперавтомобил Китай NIO