Двама души починаха при странен инцидент с NIO ET5 в Китай

Компанията обяви, че с автомобила не е имало проблем

NIO ET5

, NIO

NIO ET5

Т ежък инцидент доведе до смъртта на двама души и потрошен автомобил NIO ET5 в закрит паркинг в офисите на концерна в Шанхай. За случая първи информира Observer.

Загиналите - служител на компанията и друг на неин партньор, са загинали на място. Електрическият автомобил е пандал от третия етаж на паркинга на открита площ, като е счупил стъкло. Води се разследване - поне така се твърди.

 Кадър от инцидента.

Weibo

Кадър от инцидента.

NIO, която има амбициите да стане световен лидер в продажбите на EV, излезе с позиция, в която заяви, че прави необходимото да подпомогне семействата на починалите. Също така, че сътрудничи на разследването.

Фирмата подчертава на базата на "собствени анализи", инцидентът не се дължал на дефект в ET5.

Случаят предизвика скандал в обществото и в социалната мрежа Weibo. Потребител на платформата написа, че станалото било доказателство за “студената кръв на капитализма”.

Личи негодувание сред някои китайци, че часове след трагедията NIO “си измива ръцете”, твърдейки, че проблемът не е в колата.

Медии цитират анонимен източник от NIO, според който причина за станалото е човешка грешка - седналият зад волана избрал предавка за движание напред, а не назад, както е трябвало да направи.

NIO

NIO ET5, който е прицелен в Tesla Model 3, разчита на два електромотора и три възможни батерии. Общата мощност е 483 к.с. и 700 Нм макс. въртящ момент. Налице е избор между батерии с капацитет 75 кВч, 100 кВч и 150 кВч. Пробегът е съответно 550 км, 700 км и 1000 км с трите различни батерии - според NIO.

Доставките на ET5 ще започнат през септември 2022 г. Стартовата цена в Китай е $51 447 (преди субсидиите). Моделът ще се продава още в Норвегия, Германия, Нидерландия, Швеция и Дания от късната есен на тази година.

NIO NIO ET5 Китай Шанхай инцидент