Китайци правят електрически хиперавтомобил, който да конкурира Tesla Roadster

Твърди се, че моделът ще ускорява до 100 км/ч за под 2 секунди

GAC Enpulse Concept

GAC Motor

GAC Enpulse Concept

К итайският производител GAC (Guangzhou Auto Corporation) ще представи изцяло електрически хиперавтомобил под марката Aion, който ще може да ускорява от 0 до 100 км/ч за 1,9 секунди.

Моделът, който се говори, че ще носи името AS9, бе потвърден от Фенг Синхуа (Feng Xingya), президент на Guangzhou Automobile Group, по време на обявяването на финансовите резултати.

Дизайнът на модела ще е еволюция на концепцията GAC Enpulse, който бе представен на автомобилния салон в Пекин през 2020 г., макар той да е роудстър. Серийният вариант на автомобила разчита на дизайнерския език, наречен Vector Energy, като може да очакваме китайски директен конкурент на Tesla Roadster.

Този модел ще се присъедини към гамата на GAC Aion, която се състои от три SUV (Aion Y, Aion LX Plus, Aion V Plus) и два седана (Aion S / Aion S Plus). Няма никаква техническа информация за новия модел. В момента най-мощният автомобил в гамата е GAC Aion LX Plus с два електромотора и мощност 734 к.с. Електрическият SUV ускорява до 100 км/ч за 2,9 секунди.

Според Car News China, хиперавтомобилът ще струва около 1 000 000 юана ($157 170). Първите доставки се очакват в края на 2022 г. или началото на 2023 г. Тази цена на практика е като джобни пари на фона на цената на Rimac Nevera ($2,4 млн.) и Lotus Evija ($2,75 млн.). Китайският модел ще е по-евтин и от постоянно отлагания Tesla Roadster ($200 000).

китайски автомобили GAC Aion GAC Motor GAC хиперавтомобили