1400 к.с. за $1,45 млн.: най-най автомобилът от Китай

Пламен Георгиев,
Hongqi S9 concept

, FAW/Hongqi

Hongqi S9 concept

П андемия или не, вчера стартира автомобилният салон в Пекин. Такъв тази година няма да има в Европа, но китайците вадят последните си предложения пред широката публика. Едно от тях е Hongqi S9, който за пръв път бе представен миналата есен на салона във Франкфурт.

Това е първият истински хипер автомобил, който ще се превърне в най-мощния уличен модел от Народната република, а ако може да се вярва на CarNewsChina – това ще е и най-скъпото нещо на четири колела, произхождащо от Китай.

Китайски супер хибрид е по-бърз от Bugatti Chiron

S9 е много повече от типичен концептуален модел, тъй като той ще е основа на сериен модел, предвиден да се произведе в тираж от 70 бройки. Всяка една от тях ще струва 10 милиона юана, което прави малко над $1,45 млн.

FAW/Hongqi

Задвижването идва от електрифициран V8, генериращ 1400 к.с. Говори се за ускорение до 100 км/ч за 1,9 секунди, което е почти идентично с ускорението на новата Tesla Roadster, която все още очакваме да влезе в производство. Максималната скорост ще е в диапазона на 400 км/ч.

Как китайците произнасят имената на автомобилните марки

Дизайнът е производството е дело на Hongqi, луксозното подразделение на FAW Group. От снимките поне става ясно, че дизайнът е наистина впечатляващ, нещо, което не може да се очаква от китайски производител. Двата ауспуха отзад са с големината на радиаторната решетка на BMW Серия 4, а масивното антикрило наподобява това на Koenigsegg Jesco. Ако китайците се придържат към първоначалния си план, първият S9 трябва да поеме към собственика си през 2021 г.

VW ще инвестира 15 млрд. евро за електромобили в Китай

Greenpeace: добитъкът замърсява повече от автомобилите

Караме Kuga: най-електрифицираният модел на Ford

Източник на статията: Vesti.bg

хипер автомобили китайски автомобили Hongqi Hongqi S9