Китай забранява на коли на Tesla да влизат в определени сгради и райони

Правителството се съмнява дали автомобилите няма да шпионират

Мартин Дешев,
Tesla Китай

Getty

К итай е много важен пазар за Tesla – вторият по големина за компанията след САЩ. Заформят се трудности за компанията обаче, включително ограничения нейните автомобили да влизат в определени сгради или райони, съобщава Autoevolution.

Досега подобни ограничения бяха в сила само за военните бази в Китай. Вече са разширени до сградите на множество държавни и регионални институции, изложбени центрове и дори някои пътища, казва изданието.

Аргументът за това са опасения за националната сигурност. Има цял списък със сгради и места, който се актуализира редовно и се увеличава значително. Най-новото попълнение в него е конферентният център Grand Halls в Шанхай. Той е държавен, като в него се провеждат всякакви събития, включително международни конференция, културни мероприятия и т.н.

Заради въпросните рискове за националната сигурност, автомобили на Tesla нямат право не само да влизат на територията на центъра, включително паркингите, дори и само да преминават през тях без да спират.

На други места пък има специални отдалечени паркинги за шофьори на Tesla. Това е станало миналата година по време на Световните университетски игри в Ченгду. Някои пътища в града са били затворени за коли на Tesla, а техните шофьори са препращани към по-далечен паркинг.

Това е направено и на други места около определени институции. На тях са поставени табели, които уведомяват, че автомобилите на Tesla трябва да спират на друго място, което е по-далеч от сградите.

Изданието проследява, че всичко е започнало миналата година, когато летище в град Юеянг временно е ограничило влизането на автомобилите на Tesla. Аргументът е бил, че режимът Sentry може да компрометира чувствителна информация за мястото.

Sentry режимът на Tesla позволява на собствениците да използват камерите и микрофоните на колата, за да засичат подозрителна активност в и около колите си и да защитават собствеността си. Информацията се пази в автомобила, но не може да бъде видяна от Tesla от разстояние, казва самата компания още миналата година.

Въпреки това институциите постепенно въвеждат ограничения. То остава и в летището в Юеянг, като е разрешено шофьори с Tesla да оставят и качват пътници, но не и да паркират.

коли автомобили Tesla електрически автомобил