Кia EV5 излиза още в края на тази година

До края на 2023-та ще бъде представено и новото Rio, планирани са фейслифтове

,
Kia Concept EV5

, Kia

Kia Concept EV5

Kia представи миналия месец Concept EV5 и това донякъде бе изненада, защото явно само в компанията са знаели, че компактен SUV ще бъде лансиран толкова скоро след големия EV9.

Там е работата - изцяло електрическият EV5 бе показен точно покрай очаквания с огромен интерес флагман, така остана малко в сянка.

Но скоро ще излезе от нея, при това като производствен модел. По време на събитието CEO Investor Day в Сеул, южнокорейската марка обяви, че серийният вариант ще бъде пуснат в Китай през четвъртото тримесечие на годината.

Което означава, че догодина ще е наличен и в Европа. Поначало Kia обяви такъв план - Поднебесната империя е на първо място за малкия брат на EV9.

По време на същата конференция беше обявено следващото поколение субкомпактен модел Rio, като производството ще започне в края на годината в завода на компанията в Мексико.

По-късно тази година ще бъде представен малък Ray EV. До края на тази година ще има общо пет новости от корейския бранд - като премиери и фейслифтове.

По шпионски снимки в други медии се съди, че Kia тества актуализирани варианти на Picanto, Carnival, K5 и Sorento.

В дългосрочен план Kia иска годишните продажби на EV да достигнат 1,6 милиона броя до 2030-а. За това ще помогне гама от 15 електрически автомобила. Те трябва да излязат до 2027 г.

Марката също така иска продажбите на електрифицирани автомобили да достигнат 55 процента (2,38 млн.) през 2030 г., когато се предвижда общите сделки да достигнат 4,3 милиона.

Kia Rio Kia EV5 Kia EV9 Kia