Изненада: Следващата хиперкола на Rimac най-вероятно ще е с ДВГ

Интересът към електрически коли в този глас не е достатъчно голям

Мате Римац

, Rimac Automobili

Мате Римац

П азарът на електрически автомобили не е това, което беше. Колкото и да е трудно на мнозина привърженици да го признаят, интересът към EV-тата охладнява и това провокира много компании да променят плановете си.

Сред тях е дори и Rimac. В интервю за Financial Times, основателят на компанията Мате Римац споделя голямата изненада: следващата хиперкола на Rimac най-вероятно няма да е изцяло електрическа, съобщава Autocar.

Започнахме да разработваме Nevera през 2016-2017 г., когато електрификацията беше готина. Регулаторите и някои големи производители обаче я налагаха толкова много, че наративът се промени. Налагат ни неща, които не искаме, така че хората се отдръпват. Аз съм против това. Смятам, че всичко трябва да е по заслуги. В случая продуктът просто трябва да бъде по-добър“, казва Римац.

Именно това беше смисълът на Nevera. Да покаже какво може да се постигне с тази технология и то когато тя беше още в зародиш. Сега технологиите са много по-развити, навлизат в мейнстрийма и производителите търсят начини да се отличат от останалите, допълва Римац.

Това означава промени и за Rimac. Компанията не е продала всички 150 броя от Nevera. Тя все пак е най-продаваната електрическа хиперкола, като са доставени над 50 броя, но има още доста време докато бъде разпродадена напълно.

Според Римац проблемът е в технологията, която няма достатъчно фенове. „Ако направим електрическо Bugatti, ще продадем повече заради бранда, но бройката няма дори да се доближи до прогнозните продажби на новия модел с V16 двигател“, казва той.

И още. Римац не вижда интересът към електрическите хиперколи да се завърне. Причината е, че след като технологията влезе в мейнстрийма, ще има ниска лоялност към брандовете, а в хипер класа различаването от останалите ще е чрез „аналогови“ технологии и ДВГ. Или пък изцяло нови, авангардни технологии, които не са пробвани преди, но оформят ниша тип „какво е възможно без ДВГ“.

Именно затова е силно вероятно следващата хиперкола на Rimac да е изцяло електрическа. „Rimac никога не е била ексклузивно електрическа. Целта ни е да правим това, което е най-вълнуващо към дадения момент“, казва той. Така че може дори да видим хиперкола на газ, водород или дори дизел.

Rimac Мате Римац коли автомобили електрически автомобил хиперавтомобил