Rimac ще помага на BMW за бъдещите ѝ електрички

Хърватската компания ще осигурява батериите

Мартин Дешев,
Мате Римац

, Rimac Automobili

Мате Римац

Rimac и BMW обявиха, че са сключили споразумение за партньорство. Двете компании ще си помагат в сферата на електрическите автомобили, съобщава Autocar.

BMW казва, че започва работа по „най-големият и амбициозен проект, който компанията някога е предприемала“. Ролята на Rimac ще бъде да произвежда и доставя батерии за бъдещите електрически автомобили на BMW.

Засега двете компании не казват финансови и други детайли за сделката. Rimac споделя, че партньорството изисква от компанията да преработи завода си за батерии и да инсталира нови автоматизирани поточни линии. Голяма част от централата на Rimac в Загреб ще бъде посветена на това да разработва и произвежда батерии за BMW, допълва хърватската компания.

„Моето пътешествие в бизнеса започна с BMW 3-та серия от 1984 г., която преработих в електрическа кола в гаража си, когато бяха на 20 г. Това е перфектна симетрия сега да си партнираме с BMW Group”, казва Мате Римац.

В момента BMW получава батерии за EV-тата си от 5 места по света. Освен това строи собствени фабрики в Китай, Унгария, Мексико, Германия и САЩ.

BMW ще използва ново поколение батерии с цилиндрични клетки вместо призматични, каквито са в сегашните. Те ще осигуряват 30%  повече пробег, ще се зареждат по-бързо и ще са по-леки. Първи ще ги използват моделите от серията Neue Klasse, които излизат на пазара догодина.

коли автомобили електрически автомобил електромобили Rimac BMW