Италия ще субсидира с $1 млрд. бедните да купуват италиански електромобили

Планът иска да насърчи семействата с нисък доход да предадат за скрап старите си коли с ДВГ и да купят електрическа кола, по възможност италианска

Fiat 600e

, Fiat

Fiat 600e

И талианското правителство обмисля план за 930 млн. евро, целящ да окуражи хората да оставят своите коли с ДВГ и да преминат на такива с електромотор/и, съобщава Automotive News, позовавайки се на Bloomberg.

Пакетът ще включва финансови стимули до 13 750 евро, за да позволи на хората с годишен доход под 30 000 евро да предадат за скрап своите конвенционални автомобили от категория Евро 2, които са на възраст над 20 години, за да купят нов електромобил.

Целта, според документа, е „да се промени италианският автопарк, който е един от най-старите в Европа с поне 11 млн. автомобила от категория Евро 3 или по-ниска.” Разбира се, той няма как да се мери по старост с родния автопарк, в който над 2/3 от автомобилите са на възраст над 20 години.

Планът трябва да „подкрепи семействата с нисък доход и покупката на коли, произведени в страната.”

Панът ще бъде представен на среща с представители на автомобилния сектор на 1 февруари.

Регистрациите на нови автомобили в Италия се увеличиха с 19% през 2023 г. до около 1,57 млн., показват данните на транспортното министерство на страната. Но пазарният дял на електромобилите в Италия е много по-малък от този в други страни от ЕС.

През октомври главният финансов директор на Mercedes-Benz описа конкуренцията на EV пазара като „брутална” и нездравословна.

Напомняме, че в края на миналата година Франция обяви супер дръзкото си решение да предложи на семействата с нисък доход лизинг на електромобил, стартиращ от 54 евро на месец.

Тригодишният лизингов план идва без първоначална вноска, може да бъде прекратен по всяко време и има опция за закупуване в края на периода.

субсидии Италия