Индустрията не вярва, че преходът към EV е възможен в посочените срокове

На това мнение са цели 59% от анкетираните мениджъри, които изтъкват за това батериите, недостигът на суровини и проблемите в зарядната мрежа

Пламен Георгиев,
зарядна станция

iStock

П реди около половин година Мрежата бе залята от мнения, че до 15-ина години автомобилите с двигател с вътрешно горене ще изчезнат като динозаврите.

Но сега изглежда, че това може да се отложи. След като се очакваше едно рутинно последно гласуване да доведе до окончателната забрана на ДВГ в Европа през 2035 г., Германия и Италия скочиха и рутинното гласуване бе отложено. Нещо повече, опозицията от двете държава доведе до разделение в ЕС по темата. А двете страни конкретно искат изключение за синтетичните горива. Вчера писахме, че е много възможно е силно противоречивият стандарт Евро 7 да не влезе в сила през 2025 г. А причините за това са, че в Брюксел някои решения се вземат на ангро, без за тях да има истински условия за реализация.

Сега съвместно проучване на ABB Robotics и Automotive Manufacturing Solutions показва, че автомобилната индустрия не вярва и не е готова за този бърз преход към електрическа мобилност на континента. В него участие са вземи 600 мениджъри от автомобилната индустрия, доставчици, инженери.

Цели 59% от тях смятат, че преходът към електромобили в Европа НЕ е възможен във времевата рамка, поставена от ЕС. Като пречки за това се посочват предизвикателствата, свързани с веригата за доставки на нови батерии, притесненията с високите нива на необходимите капиталови инвестиции, недостига на суровини и проблемите с капацитета на зарядната инфраструктура.

От посочените притеснения най-голяма тежест (26%) има проблемът с капацитета на зарядната мрежа. Други 17% посочват високата цена на е-колите като проблем.

Само 11% от анкетираните 600 мениджъри вярват, че масовото навлизане на EV е възможно в посочената времева рамка между 2030-40 година. 18% пък вярват, че това не може да се случи в този период.

Проучването пита мениджърите и дали вярват, че автомобилната индустрия може да гарантира устойчиво производство, като едва 4% са отговорили отрицателно. Но пък половината смятат, че цената за това да се случи е сериозно предизвикателство.

електромобили преход индустрия авто индустрия проучване за надеждност