Имайте едно на ум: ограничения за електромобилите на гръцките фериботи

Ако планирате почивка на гръцки остров, до който възнамерявате да стигнете на ток (или газ) трябва да знаете, че фериботите вече не гледат с добро око на електромобилите

ферибот

iStock

Г ърция е една от най-щедрите държави в ЕС по отношение субсидирането на покупката на електромобил. Програмата приключи през април, но бе в размер на 8000 евро. С бонуса за предаване за скрап на стара кола с ДВГ, отпусканите от държавата пари за закупуване на EV ще скочат до 11 000 евро догодина

На този фон идва нов закон, който ограничава транспортирането на електромобили (и коли с ДВГ на LPG) с фериботи до гръцките острови. Трябва да го вземете предвид, ако планирате пътуване с EV до Тасос например (или който и да е друг от островите), за да не останете неприятно изненадан, когато ви дойде редът да натоварите колата на ферибота.

Основното изискване към електрическите и хибридните новини касае заряда на батерията. Според новия закон, не може да качите EV или плъг-ин хибрид на ферибот, ако зарядът на батерията е над 40%. Забранява се и зареждането на тези два типа автомобили на борда на кораба.

Другото ограничение може би ще засегне много повече шофьори, тъй като касае колите с ДВГ на газ. Изискването е резервоарът за LPG или природен газ да е до 50% пълен. Трябва да се знае, че това ограничение е съществувало и досега, но реални проверки (поне не е ставало обществено достояние) не са се осъществявали, тъй като се изисква много стриктна инспекция, за да се разбере дали колата има допълнителен резервоар, докато електромобилите се разпознават с просто око.

Налагането на тези ограничения за електромобилите са свързани с риска от възникване на пожар в морето. Но изискването за ниско ниво на заряд в батериите би било проблем за собствениците на EV, тъй като по гръцките острови няма (или не е развита) изградена зарядна мрежа, а ако има (в цяла Гърция зарядните станции са около 5000), станциите са бавни.

Просто имайте едно на ум, ако ще пътувате с електромобил към гръцки остров това лято. Работа ще ви свърши PhugShare, както и други две гръцки приложения: ChargeMap и  ТОЗИ линк.

ферибот Гърция електромобили в България