Мислите си, че глобите у нас са високи? Вижте какво се случва на нарушителите в Европа

Преминаването на червен светофар у нас се наказва с глоба от 50 евро, в Полша тя е 310 евро, в Норвегия… 850 евро

камери за скорост КАТ полиция

Георги Димитров

П о Великденските празници е време за пътуване. Но трябва да имате едно на ум, защото неправилно паркиране или прекалено бързо шофиране в чужбина може да ви донесе неприятна изненада, в ЕС не важат българските правила, няма го „а сега какво правим”. Там се налагат сериозни глоби. Германският ADAC дава доста ясна представа с какви финансови проблеми може да се сблъскате, ако решите да шофирате по начина, по който си позволявате да го правите в България.

Най-високата глоба у нас е за шофиране в нетрезво състояние, започва от 250 евро (както е посочено от ADAC), допустимата граница е 0,5 промила. Тук наказанието е сравнимо с по-голямата част от европейските държави, като изключим Скандинавия и най-вече Малта. В островната държава това наказание започва от… 1200 евро.

Но да караш пил в чужбина се изисква доста смелост, затова ще обърнем внимание на най-честите нарушения на пътя: превишаването на скоростта. За шофиране с 20 км/ч над разрешеното у нас глобата започва от 20 евро, а със скорост над 50 км/ч – от 300 евро (таблицата на ADAC не уточнява дали в града или извън него). Ако шофирате във Франция, знайте, че там шофиране с над 50 км/ч над разрешената скорост се наказва с 1500 евро глоба! Още по-трагично е положението във Великобритания: същото се наказва с глоба, започваща от 2930 евро, а ако шофираш с над 20 км/ч над ограничението, глобата започва от 1170 евро.

В Хърватска също е доста опасно, тъй като с кола към Западна Европа се минава оттам. Над 50 км/ч се наказва с 1320 евро. В Черна гора е „тънко” – глобата започва от 150 евро. В Румъния е сравнително ниско – от 265 евро, в Сърбия още по-леко – от 125 евро.

Как се наказва минаването на червен светофар? У нас ADAC е посочил сумата от 50 евро.  В Сърбия обаче това може да ви струва 125 евро, в Румъния – 130 евро. В Хърватска отново е доста сурово наказанието – 390 евро. Още по-опасно е в Гърция – 700 евро! Норвегия е надскочила всички с 850 евро.

Неправилното паркиране също се наказва доста сериозно в някои държави. У нас това е най-евтината глоба, но в Испания или Румъния може да отнесете до 200 евро за неправилно паркиране.

За разговор по мобилен телефон или за непоставен предпазен колан у нас се глобяваме с по 25 евро. В Хърватия за тези две нарушения глобите са по 130 евро. Същата е глобата за говорене по телефона в Румъния, в Словения достига 250 евро. В Норвегия отново са отличници – 850 евро.

Ако искате да карате, без да се съобразявате с никога на пътя, то има такава държава, но имайте предвид едно: там всеки си кара като цар, така че винаги ще има по-голяма риба от вас. Иначе в Турция най-високата глоба е за шофиране с алкохол в кръвта, започва от 50 евро (над 0,5 промила). Оттам насетне всичко е по 10 евро, само нарушението за превишена скорост над 50 км/ч започва от… 25 евро. С други думи казано, ако искате да карате с 250+ и да се постнете в TikTok, това е вашата територия. Но пък сме чували, че турските затвори не били приятно място. От друга страна, както е казал народният гений, всеки сам си преценя.

Източник на статията: adac.de

глоби нарушения ADAC полиция