Илон Мъск отбеляза хеттрик на стойност $23 милиарда

Това стана възможно, след като Tesla отново надмина очакванията на „Уол Стрийт” за приходи и печалби през първото тримесечие.

Tesla Илон Мъск

Getty images

Илон Мъск и Армин Лашет, Министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия, 2021 г.

П оредното отлично финансово тримесечие доведе до отключването на цели три транша от прословутата схема за заплащане на Мъск, чиято стойност се изчислява на $23 млрд., съобщава Reuters.

Най-скъпата автомобилна компания в света публикува финансовия си отчет за първото тримесечие на годината, според който приходите се равняват на $18,8 млрд., изпреварвайки прогнозите на финансовите институции за $17,8 млрд. Това е с 81% повече спрямо същия период на миналата година.

Печалбата на акция се равнява на $3,22, което е над очакванията на анализаторите за $2,26.

Печалбата на един доставен автомобил преди облагане (EBITDA) е нараснала с над 60% до $16 203 през последното тримесечие спрямо същия период на миналата година! За всичко това способства няколкократното увеличение на цените на основните пазари. А Мъск твърди, че за всичко е виновна покачващата се цена на лития.

По време на конферентен разговор с инвеститори, Мъск е заявил, че има предпоставки за постигане на 60% ръст на доставките тази година, като остава уверен, че Tesla ще може да постига 50-процентен ръст на доставките през следващите няколко години.

Тези резултати, комбинирани с резултатите от предишните три тримесечия, които надминават заложените прагове в пакета за възнаграждение на Мъск от 2018 г., отключват траншове от 9 до 11 (от общо 12).

Всеки транш дава на Мъск възможността да купи 8,4 млн. акции на Tesla по $70,01 всяка, отстъпка от около 90% от цената им, която при вчерашното затваряне на борсата е била $977,20. Сметката показва, че ако той купи всички полагащи му се акции, те биха му донесли печалба от $23 млрд., почти по $7,7 млрд. на транш.

Tesla Илон Мъск