Третият Master Plan за Tesla предвижда постигане на „екстремен мащаб”

Илон Мъск отново „танцува”, но този път не на поточната линия в новия завод в Берлин, а в Twitter, създавайки поредното гръмко заглавие

Tesla Berlin Илон Мъск

Getty images

В чера Илон Мъск танцува по време на церемонията за издаване на първите автомобили от Giga Berlin, с което буквално взриви мрежата. Сега той отново е на ход, тъй като работи усилено по третия Master Plan за развитието на Tesla.

Но ако преди години всички гръмки цифри изглеждаха смехотворни, днес амбициите му звучат повече от резонно и постижимо. Достатъчно е само да кажем, че заводът край Берлин ще постигне пълния си капацитет от 500 000 автомобила годишно през 2025 г., за да стресира сънищата на всички шефове на конкурентни компании. И не само това, заводът в Остин също предстои да заработи на пълни обороти, а и се задава втори завод в Китай…

Първият Master Plan за развитието на Tesla бе лансиран през 2006 г. Тогава целта бе да се направи спортен автомобил, да се използват парите от него за финансиране на достъпен модел, а след това тези средства да се използват за създаване на още по-достъпен модел.

Втората част на Master Plan бе готов през 2016 г. Той доведе до създаването на Powerwall и SolarCity. В него имаше задачи да се направи Autopilot десет пъти по-безопасен, както и да се лансира флотилия от роботизирани таксита. Доста неща тук не бяха постигнати, но всичко е простено (и забравено), защото на ред е новият, трети Master Plan.

“Основните цели ще бъдат постигане на екстремен мащаб на Tesla, който е нужен, за да откъснем човечеството от изкопаемите горива, и изкуствен интелект,” пише Мъск. Той допълва, че ще включва раздели за SpaceX, Tesla и The Boring Company.”

От известно време знаем за желанието на Мъск да постигне драматичен ръст на продажбите. През 2020 г. той направи дръзкото изказване, че компанията вероятно ще произвежда по 20 млн. електромобила годишно към 2030 г. В момента Toyota и Volkswagen произвеждат по около 10 млн. коли (в добра година, каквито не са последните две, а вероятно и тази ще е такава). Все още цифрата от 20 млн. изглежда като фантастика, но фантастичните му сюжети постепенно започват да се реализират.

Tesla Илон Мъск