Hyundai Ioniq 6 с рекорд за поръчки

За първите 24 часа новият електромобил на корейците е бил запазен от над 37 хиляди клиенти

Пламен Георгиев,
Hyundai Ioniq 6

Hyundai

В чера писахме за изказването на вицепрезидента на Toyota в САЩ, според който в страната няма достатъчно висок клиентски интерес към електрическите автомобили. Това е доста дискусионна тема, но няма да коментираме изказването. Ще дадем един пример от Южна Корея и първия ден за поръчки на новия електромобил на Hyundai. За тези 24 часа Ioniq 6 е получил 37 446 предварителни поръчки, подобрявайки предишното най-добро постижение на Ioniq 5 от февруари 2021 г., когато бяха получени 23 760 предварителни поръчки.

Да те залеят с поръчки е хубав проблем – от една страна показва голямо търсене за новия ти продукт. От друга страна, обаче, компанията може да трябва да се справя с проблем, когато този нов електромобил бъде предложен и на други пазара, като европейския и американския. Кризата с чипове е тук и се вихри със страшна скорост, което създава огромни главоболия за производителите. За щастие на Hyundai – Южна Корея е производител на чипове, така че концернът е в малко по-изгодна позиция, но не всичко е цветущо.

Но нека се върнем към положителното, към това, което прави Ioniq 6 толкова привлекателен. Това може да са различни характеристики за различните хора, но купувачите на електромобили обикновено искат добър пробег, а новият електромобил на Hyundai определено има какво да предложи.

Ioniq 6 предлага до 614 км (по цикъла WLTP с батерия 77,4 kWh). Комбинирайте това с ултра бързото време за зареждане от 18 минути (от 10 до 80%), и лесно може да видим защо Hyundai се радва на подобен рекорд.

Заслужава си да споменем и ускорението до 100 км/ч за 5,1 секунди, както и максималната скорост от 185 км/ч.

В родината си Ioniq 6 ще струва между 52 млн. вона ($39 000) и 61,4 млн. вона ($45 000). Стартът на продажбите в Корея е плануван за септември. За първите доставки в Европа ще трябва да се почака до към средата на следващата година.

Hyundai Hyundai Ioniq 6 електромобили