Ferrari: Не се притеснявайте, нашите EV-та няма да са тихи

Те ще предизвикват емоции, казва шефът на компанията

ferrari sf90 xx stradale

Ferrari

Е дна от неповторимите характеристики на всяко Ferrari е неговият звук. През годините компанията е превърнала звука от двигателя и ауспусите в изкуство, което обаче е обречено с неизбежната електрификация на автомобилите.

Ferrari също работи по изцяло електрически модели. Макар компанията да иска да запази ДВГ дълго време, тя е наясно, че в обозримо бъдеще ще предлага изцяло електрически автомобили.

А това притеснява феновете-традиционалисти, които обожават „пеенето“ на V12-ките, V8-миците, а вече и на V6-ците на Ferrari. Тези мелодии ще отидат в историята с електрифицирането на колите.

Но не трябва да се притесняваме, казва изпълнителният директор на Ferrari Бенедето Вигна. В интервю за CNBC той споделя, че „електрическите коли не трябва да са тихи“.

„Всяко Ferrari, което създаваме, е уникално. Обръщаме внимание на производителността, дизайна, характеристиките при шофиране и устойчивостта. Ако познаваш технологията, можеш да направиш много с електрическите автомобили. А когато говорим за луксозни коли като нашите, говорим и за емоциите, които можем да дадем на клиента, така че не става дума обикновените функционални коли като другите EV-та, които виждате по пътищата“, казва Вигна.

Той допълва, че инженерите на компанията вече работят по „звукови подписи“ за EV-тата на марката. Идеята е колите да имат характерен звук, който „генерира емоциите и конкурира това, което е познато от двигателите с вътрешно горене“.

Засега не е ясно дали става въпрос за начин да се симулира звука от V12 например или изцяло нов подход. Всеки, който е чул подобен двигател да ускорява, знае за какъв мощен и плътен звук става дума. Дали и EV-то ще успее да изпълни пространството с подобен рев?

„Нямаме съмнение, че можем да предоставим уникално изживяване на клиента, защото можем да използваме технологиите по уникален начин. Нашата компания прави това от самото си начало“, казва Вигна.

Ferrari коли автомобили електрически автомобил електромобили