Ето това е „зелен” електромобил

GMC Sierra EV Denali Edition 1 е със 764 к.с. мощност и пробег до 640 км

Пламен Георгиев,
GMC Sierra EV Denali Edition 1

GMC

GMC Sierra EV Denali Edition 1

Л удите по пикапи американци вече имат още един електрически избор в лицето на GMC Sierra EV Denali Edition 1. Чиста екология. Поне такъв е замисълът на електрическите автомобили, но когато говорим за „камион” с 24-цолови джанти и възможност за теглене на до 4,3 тона прикачен това, тогава става ясно, че екологията е на заден план, защото това чудо е оборудвано с гигантска батерия. GMC не казва с какъв капацитет, но вероятно същата от Hummer EV. Това ще рече 212 kWh, като теглото й е 1350 кг!

Интересното при този пикап (освен размерите и дизайнерските елементи) е, че Sierra EV Denali Edition 1 е стандартно оборудван с MultiPro Midgate, черпещо вдъхновение от Chevrolet Avalanche. Това ще рече, че задната част на пътническото отделение е подвижна, може да се сгъва напред (заедно със задните седалки), което позволява превоз на много дълги товари, ако има нужда от такъв.

GMC

Denali не изневерява на луксозната си природа. В интериора се вижда 11-инчови приборно табло, много дървени и алуминиеви декорации, гигантски 16,8-инчов „телевизор” на централната конзола и 14-инчов Head-up дисплей. Тапицерията е кожена, с контрастни шевове и брониран надпис Denali на подглавниците. Пътниците може да се радват на слънцето през фиксирания стъклен покрив и аудио система Bose.

Подобно на GMC Hummer EV, Sierra EV Denali Edition 1 стъпва на платформата Ultium, като компанията обещава пробег до 644 км (ЕРА) с едно зареждане. На върха стои версия с два електромотора и мощност 764 к.с. и 1063 Нм въртящ момент в режим Max Power. Това прави пикапа по-мощен от Eilverado EV (673 к.с.), като ще позволява ускорение до 96 км/ч за под 4,5 секунди.

GMC

Що касае зареждането на гигантската батерията, клиентите ще могат да разчитат на 350 kW DC бързо зареждане като при Cadillac Celestiq. Това позволява на огромната машина да зареди батерията за 160 км пробег за само 10 минути. За зареждане в дома се предлага 19,2 kW бордови заряден модул.

Говорейки за зареждане, системата Onboard Power Station Pro може да превърне пикапа в мобилен източник на енергия, който може да захранва с 10,2 kW различни устройства, дори други електромобили. Нещо повече, с подходящото оборудване Sierra EV Denali Edition 1 може да захранва основните енергийни консуматори в домакинството до 21 дни.

GMC

Подобно на Hummer EV, новият пикап на GMC е оборудван със завиващи задни колела. Системата позволява и функцията CrabWalk, която позволява на пикапа да се движи диагонално. Освен това моделът е оборудван с Air Ride Adaptive Suspension, което позволява пикапът да се снижава или повдига с приблизително 51 мм. Собствениците ще разчитат още на пет режима на задвижване, които регулират кормилното управление, окачването, задвижването, звука и мощността.

Резервациите за Sierra EV Denali Edition 1 вече се приемат, като цената на модела започва от $107 000. Доставките ще започнат в началото на 2024 г.

електромобили в България GMC Sierra EV Denali Edition 1 пикапи GMC Sierra GMC Hummer EV