ЕС въвежда задължителен паспорт за батериите на електричките

Той влиза в сила от 2027 г.

Мартин Дешев,
литиево йонни батерии електромобили

iStock

С увеличаването на електрическите автомобили и наближаването на първата вълна втора употреба, темата за сигурността на батериите отново стана доста важна. Затова Европейският съюз въвежда задължителни паспорти за батериите на всички електрически автомобили, съобщава Autocar.

Те влизат в сила от февруари 2027 г. От тази дата всички нови електрически автомобили, които се продават в ЕС, трябва да имат такъв паспорт. Той ще е дигитален, като ще е достъпен през QR код и ще е обвързан и с номера на рамата на колата.

В паспорта ще е описано подробно какви са материалите, използвани за батерията, какъв е техният произход. Освен това ще пише и техническите спецификации на батерията, капацитет и дори състояние.

Целта е чрез паспортите да се постигне по-голяма прозрачност за качеството на батериите и материалите, както и да се изсветли веригата за доставки на компонентите. Това ще е от полза и за подобряване на процесите преди самото производство на батериите.

„Много производители не познават веригата си за достави и често доставчиците се сменят 3-4 пъти годишно, на базата на договори, които се променят според най-ниската цена, особено в средата на веригата“, казва Елън Кери, директор в компанията Circulor, която разработва именно такива паспорти за батерии.

Изготвянето на паспорт ще струва между 6 и 12 евро на батерия, така че няма да оскъпи крайния продукт. Освен това той ще има и защити и различни нива на достъп. За да се запази търговската тайна и интелектуална собственост, производителите ще имат достъп до всички данни в паспорта.

Клиентът обаче ще вижда по-малко информация, която е най-релевантна за него – състояние на батерията, капацитет и др. Тепърва предстои европейските институции да определят каква точно информация ще е задължителна в паспортите и коя ще е допълнителна. Вече има и специален консорциум, в който участват институции и производители, за да направят именно това.

коли автомобили електрически автомобил електромобили батерии батерии на електромобили