Brabus вдигна пробега на електрическия флагман EQS със 7%

Тунинг специалиста постегна това чрез оптимизацията на аеродинамиката на модела, добавяйки близо 50 км пробег

Пламен Георгиев,
Brabus EQS

Brabus

И мето на Brabus обикновено се свързва с много конски сили и карбон за моделите на Mercedes-Benz. Сега тунинг специалиста пипа с ръкавици, но резултатът отново е впечатляващ.

Компанията направи редица промени по електрическия Mercedes-Benz EQS, които се отразиха в сериозно увеличение на пробега му. Може ли това да е новият фокус на тунинг индустрията, когато стане въпрос за електромибили?

Постигнатият резултат от Brabus би могъл да даде положителен отговор на този въпрос. Защото, макар и EQS да е един от най-аеродинамичните автомобили в света с коефициент Cd = 0,20, резултатът е отличен. Версията EQS 450+ с един мотор предлага пробег от 729 км по WLTP.

Brabus

Но Brabus, чиято дълга история в аеродинамичните модификации включва сваляне на коефициента на челно въздушно съпротивление на E-Сlass (W124) от 10985 г. на 0,26, с което му осигури влизане в Книгата на рекордите Гинес, сега твърди, че е подобрил аеродинамичната ефективност и е увеличил пробега на EQS.

Модификациите включват нов карбонов преден спойлер, който намалява повдигането на предната ос със 100% при тестове във въздушен тунел. Пипнати са и страничните въздухоотвори в предницата, които подобряват въздушния поток към радиаторите и предните спирачки.

Задницата се е сдобила с лип спойлер на капака на багажника и дифузьор, които заедно намаляват повдигането с 40%. Автомобилът стъпва върху моноблок джанти на Brabus, предлагани в различни размери и дизайни, вариращи от 20 до 22 инча, които са „скрити” по-навътре под калниците.

Резултатът, казват от Brabus, е подобряване на аеродинамичната обтекаемост на EQS със 7,2%. Това се е отразило в увеличаване на пробега със 7% при движение в скоростния диапазон 100-140 км/ч. От компанията казват, че на дълъг път това се изразява в увеличаване на пробега с около 50 км.

Към всичко това EQS вече изглежда и много по-добре.

Brabus Brabus EQS