BMW подготвя лудо iM3 с много повече възможности от досегшните М-ки

Софтуерът ще позволи на компанията да експериментира

Мартин Дешев,
BMW Neue Klasse

BMW

BMW е подала документи за регистриране на търговска марка iM3, което подсказва какво ще е името на първата изцяло електрическа версия на М3, съобщава Autocar. Изданието допълва, че новият модел се очаква през 2027 г. и ще използва „луд“ софтуер за контрол на шасито.

Амбицията на BMW е да предложи динамика, която е „много над“ тази на настоящите М-ки. Ключът за това ще е т.нар „Сърце от радост“ – контролният модул, който е основен елемент от всички Neue Klasse машини.

Той ще има за задача да направи така, че електрическите BMW-та не само да не загубят характера си, а дори да го развият. „Сърцето“ поддържа конфигурации с 4 електромотора и обща мощност до 1341 к.с., т.е. един мегават.

Малко вероятно е точно iM3 да предложи максималната мощ. По-скоро компанията ще се насочи към по-малка, реалистична за ежедневието мощност. А „лудостта“ ще дойде от софтуера и шасито. Други приоритети ще са намаляване на теглото и запазване на допълнителната динамика и агресивност, която е характерна за М-ките.

Някои от техниките вече се използват и в настоящи модели като XM. Например по-внимателното разпределение на центъра на тежестта, което спомага за по-меко окачване, но без нестабилност. Заради по-тихата работа на компонентите, може да се махне и част от шумоизолацията, което пести тегло. Аеродинамиката и охлаждането също ще имат своя принос.

Официално компанията запазва подробностите в тайна. Шефът на BMW M Франк Ван Мийл, както и неговият колега, търговският директор на BMW, Пиетър Нота коментират най-вече притесненията, че клиентите на М колите може да не искат електрически модел. В различни интервюта двамата споделят, че е точно обратното. „Правим много проучвания. Клиентите на М просто искат най-добрата производителност“, казва и Франк Уебър, ръководител на проучванията и разработките на BMW. Освен това стандартното М3 и iM3 известно време ще се предлагат паралелно на пазара.

коли автомобили електрически автомобил електромобили BMW