Bentley отложи първия си електрически автомобил

Забавянето не е заради прословутия софтуерен проблем в групата на VW, довел до смяната на Херберт Дийс

Bentley Bentayga Extended Wheelbase

Bentley

Bentley Bentayga Extended Wheelbase

Bentley отложи производството на първия си електрически автомобил за 2026 г. - от 2025 г., съобщи изпълнителният директор Адриан Холмарк пред Autonews.

Той отрече твърденията, че прословутото забавяне на софтуер за луксозните марки на VW Group, според някои довело до уволнението на боса Херберт Дийс, е причина за отлагането.

Колата все пак ще бъде показана през 2025 г., както е планирано. Просто ще излезе на пазара месеци по-късно, обясни Холмарк.

Bentley заяви през ноември 2020 г., че ще премахне двигателите с вътрешно горене от своите автомобили до 2030 г. и ще превключи изцяло на EV. До 2026 г. марката ще предлага само plug-in хибриди и BEV. Сега се предлагат два електрифицирани модела - хибридите Flying Spur и Bentayga.

Bentley планира да похарчи 2,5 милиарда паунда (3 милиарда евро) за електрифициране на гамата и основно обновление на производствената си база в Крю, Англия.

Холмарк каза, че парите са осигурени от Bentley, след като марката отчете рекордна печалба от 389 милиона евро през 2021 г. заради доставени 14 659 автомобила. Така беше прекъсната негативна тенденция.

Bentley заяви, че печалбата за първото тримесечие на тази година е нараснала със 162 процента до 170 милиона евро.

Новият EV ще се превърне във водещия автомобил на марката, когато излезе, като ще струва повече от 250 000 евро, разкри Холмарк в интервю пред Automotive News Europe по-рано тази година.

Той обеща, че колата ще предложи “огромно количество въртящ момент при необходимост“.

По-високата цена не е заради стойността на батерията, каза Холмарк.

12-цилиндровият двигател е около 10 пъти по-скъп от средния първокласен автомобилен мотор, а средната батерия е по-малка от нашия V12. Нямам търпение за батерии, те са относително евтини, рече той.

Платформата SSP, известна още като PPE (Premium Platform Electric), се разработва от Audi с участието на Bentley.

Намираме се точно по средата на този процес, който е взискателен, защото трябва да извършим предварителна развойна работа, каквото не сме досега, обясни щефът.

Миналата седмица Porsche потвърди плановете си за електрически SUV на платформата SSP.

Automotive news

Bentley Bentley Bentayga Bentley Flying Spur S Volkswagen Group