BASF прави завод за рециклиране на батерии

Капацитетът му ще е 15 000 тона годишно

електромобили батерии платформа

Newspress

Г ерманският гигант BASF ще построи завод за „черна маса” в Шварцхайде. Там ще се рециклират до 15 000 тона батерии от електромобили. След това тези материали ще се използват за направата на нови батерии.

Новата мощност ще играе централна роля в стратегията на BASF, която вече произвежда в града Cathode Active Materials (CAM) и извършва рециклиране. Очакванията са заводът за рециклиране да заработи през 2024 г.

Най-голямата химическа компания в света изчислява, че ще наеме около 30 човека за този завод, което означава, че целият процес ще е автоматизиран. Просто новите служителите ще следят работата на машините, които ще извършват рециклирането.

Черната маса, която BASF споменава, първата част от процеса по рециклиране на батериите. С други думи, използваните батерии ще бъдат извадени от техните корпуси, след това съдържанието им ще бъде изпразнено и разделено на това, което производителят нарича „черна маса”.

Предвид факта, че BASF е химическа компания, не би трябвало да представлява проблем тя да извлича лития, кобалта, никела и мангана от въпросната черна маса.

След като тези материали бъдат разделени, те ще бъдат транспортирани до хидрометалургична рафинерия, следващата инвестиция, която BASF трябва да завърши до средата на десетилетието, за да се използват за създаването на нови метали за вграждане в нови батерии.

През май Hydrovolt, най-големият в Европа завод за рециклиране на батерии, започна работа във Фредрикщад, Норвегия. В момента е най-големият такъв в Европа, капацитетът му е 12 000 тона батерии годишно, което се равнява на батериите от около 25 000 електромобила.

литиево-йонни батерии рециклиране