Audi показа визията си за ван на бъдещето

Urbansphere може да се шофира, но идеята му е да бъде напълно автономен и за градска употреба

Audi Urbansphere

Audi

Audi представи концепцията Urbansphere - визия за ван на бъдещето с автономно управление.

Подходящ е за града, но не само. А още външният му вид издава, че не е плод само на едно студио, всъщност са две - от Пекин и Инголщат. Дори са направени интервюта със случайно избрани хора в китайския град - дали биха си го купили някой ден.

Audi казва, че техните впечатления са използвани в създаването на концепта. Любопитно е, че дизайнерите са започнали първо от интериора, а чак след това са нарисували и екстериора. Но от друга страна това е модерен подход, който ще бъде все по-застъпен в бъдеще.

Audi

Идеята е возещите се в Urbansphere да се чувстват удобно, комфортно, “глезени” и отделени от трафика с всичките му предизвикателства: задръствания, агресивни шофьори, промяна на атмосферните и пътни условия… Да запълват времето си с приятни и (или) полезни занимания.

Вътре има четири седалки в два реда, като те могат да се въртят в различни позиции. Най-важното е, че има много място.

Audi

Всички места са снабдени с екрани, слушалки, говорители… За седящите отзад има голям екран, който се спуска от покрива и е прозрачен. Създава се учещането за използване на холограма. Но наистина е огромен, все едно сте на кино.

Предоставена е възможност обаче той да се разделя - за да се гледат различни неща, да се споделя или просто да излъчва едно нещо за всички.

Камери и сензори следят за пътуващите и за тяхното състояние и настроение. Ако например засекат стрес, раздразнение и т.н., задейства се режим за медитиране и успокояване.

По-интересното е, че Urbansphere притежава Ниво 4 на автономност. Това означава, че може да бъде шофиран (условно казано - само до някаква степен), но е напълно способен да се справя и сам. Audi казва, че в този си вид технологията може да е на пазара във втората половина на десетилетието.

Audi

Автомобилът е дълъг цели 5,51 м. Оттам вътрешното му пространство е най-голямото в историята на Audi.

Какво да кажем за екстериора - хем личи, че е Audi, хем си е футуристичен. Много вероятно е да проправя пътя на нова дизайнерска линия. Светлините могат да светят в различни цветове. Хем фаровете и стоповете, но има нюанси и за всичко останало, като те се променят според това дали има хора вътре, отваря ли се вратата или затваря…

Audi

Urbansphere е със 120-киловатова батерия, като може да измине на ток до 750 км. Което би го направил много подходящ и за дълги преходи. Независимо че, че не това е основният му фокус, а фактът, че е “градски”. Поне върху това пада акцентът при представянето.

Максималната мощност е 396 к.с., а макс. въртящ момент - 690 Нм.

Интересна концепция, която, поне така изглежда, никак не е далечна за реализация под една или друга форма.

Audi

концепция автономно управление Audi Китай Audi Urbansphere