Audi A6 Avant e-tron - 700 км с едно зареждане на батерията

Серийният модел е близо, той ще е наличен от 2024 г. и ще изглежда точно така

Audi A6 Avant e tron concept

, Audi

Audi A6 Avant e-tron concept

Audi представи днес A6 Avant e-tron, концепция, която е много близо до сериен модел. Тя ще се превърне в такъв от 2024 г., което означача, че ще е напълно готова за завършения си вид догодина.

Тогава се очаква и старт на производството. И за да свършим с предисторията, първият прототип бе показан на изложението в Шанхай през миналата година.

Какво имаме? Стилно електрическо комби, което ще изглежда точно така (или почти) и в производствената си версия, казва Audi. Все още няма снимки от интериора, но това е разбираемо.

А на външен вид си е Audi, при това съобразено с EV ерата и почерка на германския бранд в нея.

Audi

LED светлините са доста тънки и могат да се конфигурират според вашите нужди, навици и пътните условия. Отново - говорим за технология, която ще се качи на поточната линия.

Личи, че алуминият не е щаден, има от него също по покрива, задния спойлер и дифузьора.

Комбито (като го погледнете в профил обаче виждате спортни черти, донякъде и заради хечбек визията отзад) е с дължина от близо 5 м. (4,96, за да сме точни), 1,96 м. широчина, 1,44 м. височина.

Audi

А по отношение на дизайна, как изглежда каросерията и спортният характер, аеродинамичният коефициент е 0,24.

Концептът произлиза от PPE технологичната платформа на Audi за електрическата й гама. Притежава по един електромотор на двата моста и обща максимална мощност от 469 к.с., като максималният въртящ момент е цели 800 Нм.

Серийният модел ще има избор и за един електромотор (отзад). Което няма да се отрази на пробега му.

Audi

Батерията ще е с около 100 кВ/ч (800 волта, 260 киловата). С нея ще може да изминава до 700 км с едно зареждане. А при бърз режим на зареждане - за по-малко от 10 минути, до около 300 км.

Последното е впечатляващо, защото десетина минути отнема конвенционалното зареждане с гориво и сега - колкото да сипете, да се поразтъпчете, да си вземете кафе и продължите. А 300 км не е малко. Зареждането на батерията от 5 до 80 на сто ще става за около 25 мин. Това също е добре - ако са ви нужни повече километри.

А това, което нас ни касае е, че A6 Avant e-tron е потвърден за Европа. И нещо за довиждане - до 100 км/ч ще ускорява “под 4 секунди”.

Audi

производство на автомобили концепция комби Audi A6 Avant е-tron concept