Aston Martin ще си партнира с Lucid за електрически автомобили

Американската компания ще осигури задвижването и батериите

Мартин Дешев,
Aston Martin DB12

Aston Martin

Aston Martin обяви, че ще работи заедно с американската компания Lucid за бъдещите си електрически автомобили. Именно тя ще осигурява основата за платформата за електромобили на Aston Martin, която ще бъде използвана за всички видове модели на марката.

„На базата на нашата стратегия и изисквания, избрахме Lucid, като получаваме достъп до най-добрата производителност и най-иновативните технологии в индустрията за нашите бъдещи електрически автомобили… Не само ще използваме значителните инвестиции на Lucid, но и ще подобрим и отличим изживяването за шофьорите чрез работата на техническия ни шев Роберто Федели и неговите екипи, които работят по стратегията ни за ултра лукс и висока производителност“, казва пред Autocar председателят на борда на Aston Martin Лорънс Строл.

Aston Martin планира да предложи цяла гама изцяло електрически автомобили. Това включва SUV, автомобил за дълги пътувания, спортна кола и хиперавтомобил. Първият изцяло електрически модел ще бъде на пазара през 2026 г. Той ще бъде и изцяло нов продукт, а не електрифицирана версия на настоящ модел.

Новото партньорство не означава край на старите. Aston Martin ще запази съвместната си работа с Mercedes-Benz, казва Строл. „Заедно с Mercedes-Benz имаме двама доставчици на световно ниво, които помагат за вътрешното развитие и инвестициите, които правим, за да развием нашата стратегия за електрифициране. Заедно и с наскоро обявеното партньорство с Geely, ще имаме възможност да използваме и техните технологии и компоненти, както и сериозният им опит в стратегическия пазар на Китай, допълва Строл.

Lucid е сред компаниите, към които е насочено голямо внимание. Тя е виждана като сериозен потенциален конкурент на Tesla и се позиционира и като партньор за други производители. В момента Lucid предлага само един модел – Air, но с разнообразни версии с един, два и три електромотора за максимална мощност 1200 к.с. Те се характеризират с голяма мощ и ниско тегло – 74 кг. на мотор.

електромобили електрически автомобил автомобили коли