Ark Zero e най-евтиният британски EV, струва 7000 евро

Конкурентът на Citroen Ami е с пробег до 80 км, има 3 к.с. мощност и тежи 489 кг

Ark Zero

Ark Motors

Б азираният в Лондон стартъп описва себе си като първата изцяло електрическа британска компания, което не е никак трудно, ако имаш един автомобил в гамата си. Извинете, не автомобил, а четириколка, нещо малко по-голямо от тротинетка.

Ark Zero е малко возило с дължина 2500 мм, широчина 1202 мм и височина 1625 мм, междуосието е 1720 мм. Това значи, че той е по-къс, но по-висок от Citroen Ami. Комбинирано с малката широчина, това буди особени притеснения при завиване, без значение дали скоростта е много ниска, Zero изглежда като доста нестабилна машина.

Шасито и купето са алуминиеви, като монокок конструкцията повишава здравината, на теория. Да не се стига до изпробването. Изборът на алуминий позволява по-голяма абсорбация на енергия в случай на удар, плюс това, че алуминият не корозира. Да не говорим, че е и лек, поради което возилото тежи едва 489 кг. В него могат да седнат двама.

Ark Motors

Компанията твърде, че Ark Zero може да измине до 80 км и да достигне максимална скорост от 45 км/ч благодарение на електромотор с мощност 3 к.с. Той се захранва от 80 Ah литиево-йонна батерия.

Стандартно Ark Zero идва с Type 1 зарядно (до 7,4 kW), като опция се предлага Type 2 с конвертор. Пълното зареждане на батерията отнема 6 до 8 часа и струва под 1 британска лира.

За момента микроавтомобилът ще се предлага само на Острова, но компанията планира разрастване. Обещават доставка до клиента за 14-16 седмици след поръчка.

микромобилност микро автомобили Ark Zero