Luvly O e като шкаф от IKEA на колела, но кой би поверил живота си на него

Миниатюрният шведски електромобил струва 10 000 евро

Luvky O

Luvky

В се по-пренаселените градове изкарват микромобилността на преден план. Затова и шведската компания Luvly има смелостта да покаже първото си творение, което сякаш е издялано в час по трудово обучение. Сравнението не е случайно, защото създателите му са черпили вдъхновени от IKEA. Това значи, че автомобилът ще се доставя на части. Но не, ентусиастите, готови да платят 10 000 евро за автомобилния пъзел, няма сами да го сглобяват (по подобие на шведските мебели), това ще се прави в малки цехове.

Базираната в Стокхолм компания казва, че този начин на доставка спестява разходи, място, време и вредни емисии. В един корабен контейнер ще могат (евентуално) да се побират частите за 20 разглобени Luvly O, а не стандартните до 4 автомобила.

Luvky

Създателите на легото твърдят още, че за създаването на Luvly O се изисква до 80% по-малко енергия спрямо стандартен електромобил. Другият екологичен бонус е, че всички части на автомобилчето са рециклируеми и могат да се правят от възобновяеми материали.

Може би последните факти не са толкова интересни или важни за мнозина, но в Швеция това е издигнато в култ. Преди дни се върнах от Гьотеборг, където ми бе демонстриран планът за бъдещото развитие на града. Основното е, че до 2030 г. Гьотеборг ще е СО2 неутрален, транспортът ще е изцяло електрически, тества се и система за безжично зареждане на електромобилите.

Но да се върна на Luvly O. Дълъг е 2700 мм, широк е 1530 мм и е висок 1440 мм. Така той е с 290 мм по-дълъг от Citroen Ami, но и с 932 мм по-къс от Fiat 500. Микроавтомобилът тежи под 400 кг, затова за задвижването му се грижи батерия с капацитет 6 kWh за 100 км пробег. Изглежда нищожно, но такъв пробег в града е почти двойно по-голям от ежедневните нужди на почти всички шофьори по света (средно).

Батерията е съставена от два отделни модула, които се свалят и се зареждат у дома за час време.

Проблемите на този тип коли са, че не предлагат достатъчно защита на пътниците. Luvly рекламира своя продукт като най-безопасния в сегмента. Това се дължи на „композитна защитна клетка тип сандвич” с абсорбиращи енергията зони, които защитават пътниците в случай на инцидент.

любопитно автомобили Luvky O микромобилност микроавтомобили