Сменяеми батерии, максимална скорост до 85 км/ч и цена 10 000 евро

Барселонската Silence започна производството на първия си микроавтомобил

Silence S04 микроавтомобили

Silence

И спанската Silence е лидер при производството на електрически скутери. До тази позиция компанията стигна благодарение на революционните сменяеми батерии, които са с вградени колелца и лесно може да бъдат преместени (стават като бизнес куфар) до контакт за зареждане.

Същата тази технология компанията пренася при четириколесните. Не знам точно как да нарека Silence S04, който испанците наричат „нанокола”. Тя се класифицира като четириколка L7e. Първите бройки вече са произведени.

На пазара има и други микроколи, но S04 изпъква със сменяемата си батерия, която е достатъчно голямо, за да предложи повече от задоволителен пробег за града, а в същото време е достатъчно малка, за да се зарежда лесно и бързо у дома. Става въпрос за две батерии с общ капацитет 11,2 kWh (по 5,6 kWh). Зареждането на една такава отнема около 6 часа в домашния контакт.

Silence

Испанският производител казва, че електромоторът на микроколата е с постоянна мощност 14 kW и пикова 22 kW, което позволява на S04 да достига до 85 км/ч за версията L7e.

Миниатюрното возило с дължина 2,2 м е за двама. Широчината му е 1,29 м, височината 1,59 м. То предлагало „сигурността и комфорта на кола, комбинирани с маневреността на мотоциклет”. Така казват, всеки сам си „преценя” колко безопасна е една… кола, широка 1,3 м. Тежи 450 кг, от които батерията е 82 кг.

Следващата стъпка за Silence е лансирането на версията L6e. Тя ще се задвижва от мотор с мощност 6 kW, максималната я скорост ще е 45 км/ч.

Микроколата Silence S04 ще може да се вземе на лизинг със стартова цена 6580 евро без батерии (в този случай се иска месечен абонамент, за да се използват станциите за смяна на батериите). Ако искате да е ваша от самото начало, цената за четириколесното 2,3-метрово возило е 10 180 евро.

микроавтомобили микроколи микромобилност Silence S04