28 компании с петиция за отказ от ДВГ до 2025 г., Ford e сред тях

Важното в петицията е призивът към Брюксел за поставяне на задължителни цели за развитие на зарядната мрежа в Европа

Ford Mustang Mach E

Ford

Ford Mustang Mach-E GT

Ford of Europe се присъедини към други 27 компании, които подписаха петиция до Европейския съюз с искане от 2035 г. в ЕС да се продават само електрически леки автомобили и ванове (нови). Другото искане е за поставяне на задължителни цели за изграждане на зарядна инфраструктура на територията на страните-членки.

Петицията настоява, че премахването на автомобилите с ДВГ от пътя е задължително, ако Европа иска да постигне целта си за въглероден неутралитет до 2050 г.

Ford in Europe е сред компаниите, подписали петицията. Целта на марката е до 2035 г. тя да продава само автомобили с нулеви вредни емисии. Но за постигането на това, Ford смята, че „европейските политици трябва да установят задължителни национални цели за изграждане на електрическа зарядна инфраструктура, която да отговаря на нарастващото търсене на електрически автомобили.”

Повече информация ще получим след European Car Climate Summit на 18 май, домакин на която ще е организацията на Transport and Environment.

Окончателното решение на Европейския парламент относно продажбата само на електрически автомобили и ванове трябва да бъде гласувано през юни, а ако предложението мине – като закон ще бъде публикуван през есента.

Ford изглежда готов за това бъдеще. До 2024 г. в Европа ще бъдат представени 7 изцяло електрически леки коли и ванове от ново поколение. Един от тях тествахме съвсем наскоро – e-Transit. С голямо нетърпение се очаква и електрическата Puma.

електромобили в България European Car Climate Summit забрана на ДВГ Ford