За 53 години Honda реализира 100 000 000 коли

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

О бщото количеството на произведените автомобили Honda достигна цифрата от 100 000 000! Това бе съобщено в четвъртък, 22 декември, макар компанията да признава, че 100-милионният автомобил е бил произведен през септември. Явно японците доста са се потрудили, за да му хванат края, тъй като към настоящия момент компанията има цели 34 завода по света.

Масовото производство на автомобили Honda започва през 1963 г. с миникамионетката T360 в завода на марката в Сайтама (днес - Honda Wako Building в град Вако, обл. Сайтама). През същата година от фабриката в Хамамацу (днес в нея произведжат трансмисии) излиза и малкият спортен модел S500. През 1964-а в Саяма врати отваря и първият завод, специализиран само за автомобили (днес той е част от производствения център в Сайтама), където започва производството на компактния спортен модел S600, а три години по-късно се появява и първият сериен представител на клас „мини“ - N360. Оттогава Honda не спира да разширява гамата си и в последствие се появяват култовите глобални модели - Civic, Accord, CR-V и Jazz / Fit.

 Honda T360

Honda T360

В портфолиото на марката присъстват и редица регионални автомобили, изцяло съобразени с пазара, за който са предназначени. През 1982 г. Honda открива свое подразделение в Охайо, САЩ, и Accord става първият модел, произведен в собствено предприятие извън границите на Япония. По това време автомобилът е първата четириместна кола, произведена от японска компания в САЩ.

Компанията не уточнява, влизат ли в тези 100 млн. автомобилите на марката Acura, както и машините, произведени за Honda от партньори по т. нар. ОЕМ сътрудничество (производител на оригинално оборудване). Известно е обаче, че общото количество мотоциклети, генератори и прочие силови продукти с марката Honda надхвърля границата от 560 000 000.

Четете още:

Топ 10 на най-важните събития при безпилотните автомобили през 2016

На салона в Детройт Audi ще покаже концепцията Q8 E-tron

Карате на газ през зимата – ето какво трябва да знаете

Източник на статията: Vesti.bg

Honda 100 million Хонда Honda