Топ 10 на най-важните събития при безпилотните автомобили през 2016

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

О рганизаторите на изследването отбелязват, че през 2016 г. не е направен някакъв значим пробив в сферата, липсват значими технологични достижения. Основните събития, избрани от експертите, по които е съставен рейтингът, са свързани с теми или комерсиални резултати. Това е обяснимо: болшинството участници на пазара вече преминават от фазата на проектиране към практическото изпълнение на своите разработки.

Рейтингът се оглавява от резултат, постигнат в законодателната сфера. Към днешна дата развитието на безпилотното управление на превозните средства се обляга не на създаването на нови технологии, а именно на законодателството. Неговото несъвършенство е пречка пред въвеждането на безпилотни системи за управление. Затова разработените от Министерството на транспорта на САЩ препоръки, които позволяват ускоряване внедряването на автономни технологии, бяха единодушно признати от експертите на първо място в рейтинга.

На второ място се нарежда изследване – обединено усилие на водещите компании в сферата на разработване на помощни системи за управление Mobileye и Delphi Automotive. Такъв алианс би могъл да обезпечи колосален пробив на оформящия се пазар за безпилотни системи за управление.

Volvo Drive Me е най-амбициозният експеримент за автономно управление

Могло значи: заклетите врагове Audi, BMW и Daimler обединяват сили

Apple си постави 1 година срок за автономния си автомобил

Третото място заема руската компания Cognitive Technologies, която съумя да моделира функции на хипокампа на човек (функционирането на хипокампа  е свързано с формирането на краткосрочната памет и нейното преминаване в дългосрочна, използването на паметта, картографско запаметяване на пространството и т.н.), което съществено повишава безопасността на безпилотните автомобили. Специалистите на компанията вярват, че благодарение на тази технология ще може да се избягват знакови инциденти, в които попадаха автомобилите на Tesla (при един от които загина шофьорът).

Ето и 10-те топ достижения в сферата на автономността на автомобилите през 2016 г.:

1. Министерството на транспорта на САЩ разработи препоръки, касаещи безпилотните автомобили. Те трябва да неутрализират конфликта с местните закони и да ускорят въвеждането на автономната технология в автомобила.
2. Алиансът между Delphi Automotive и Mobileye за създаване на пълноценен автопилот до 2019 г.
3. Руската компания Cognitive Technologies реализира възможността да моделира функцията на хипокапна на човека в двоя система за безпилотно управление.
4. Първият в историята търговски превоз от безпилотен автомобил. Камионът на Otto Group достави партида бира Budweiser от Форт Колинс до Колорадо Спрингс (САЩ).
5. Apple обяви, че възобновява работата си по създаването на безпилотен автомобил.
6. В Дубай пуснаха първия безпилотен автобус.
7. Uber пусна първото безпилотно такси в САЩ.
8. В Сангапур се появи първото безпилотно такси.
9. Авария в автопилота на Tesla, в следствие на която водачът загина.
10. NVidia показа безпилотен автомобил, способен да се движи извън пътя.

Четете още:

На салона в Детройт Audi ще покаже концепцията Q8 E-tron

Карате на газ през зимата – ето какво трябва да знаете

Канадците се споразумяха за до $2,1 млрд. обезщетения от VW

Източник на статията: Vesti.bg

Топ 10 автономност безпилотни автомобили автономни автомобили автономно шофиране