Все по-малко младежи имат желание да изкарат шофьорска книжка

Автономните коли може да се окажат нужни по-скоро

Китай коли шоурум трафик

iStock

М ного автомобилни производители правят колите си така, че да привличат по-младите клиенти. Все пак именно младежите са смятани за най-атрактивната група – те налагат тенденциите и всеки иска да бъде харесван от тях.

Специално за автомобилите обаче това се оказва все по-трудно. И има защо. Според проучване на MarketWatch Guides, все по-малко младежи имат интерес към изкарването на шофьорска книжка, съобщава CarScoops.

Анализът открива, че само 3,6% от шофьорите в САЩ са на възраст под 19 г. Това ги прави най-малката демографска група от всички.

И нещо повече, за периода от 2012 г. до 2022 г. процентът на младите водачи пада в над 40 щата. Тоест става дума за трайна и масова тенденция. Най-голям е спадът на младите водачи в щата Ню Йорк – 49% за този период.

В САЩ може да се изкара книжка и на 16 години. Има две нива – базово и „пълна“. Пълната означава, че може да се шофира навсякъде, като не всички щати я дават преди навършване на 18 години, а други искат допълнителен изпит. И двата варианта, интересът на младите към „пълната“ книжка също намалява.

Данни от Федералната магистрална администрация показват сходна тенденция. През 1983 г. 80% от всички 18-годишни американци са имали книжки. През 2021 г. са 60%. А за 16-годишните числата са съответно от 46% спад до 25%.

Най-много са шофьорите на възраст 30-34 г. – 9% от всички, следвани от 35-39 г. – 8,7%, 25-29 г. – 8,4% и т.н. Накратко, все повече млади хора не изкарват шофьорски книжки.

Защо това е така? Според анализаторите, причините са много, но две са основни. Първата е, че в наши дни е много по-лесно да се придвижваш. Особено в САЩ поръчката на Uber, Lyft и други подобни превози е по-бърза и лесна от всякога.

За мнозина младежи излиза по-евтино да използват такива приложения, вместо да купуват кола, да плащат поддръжка, застраховки и т.н. Самите курсове също не са никак евтини.

Липсата на достатъчно шофьори обаче в един момент може да се окаже проблем за всички и изведнъж автономните коли да са много необходими. Засега има време преди това да се случи, но тенденцията е повече от ясна.

коли автомобили шофьори шофьорска книжка