Ще разследват модерните фарове, може да се окажат опасно ярки

Новите технологии май надскочиха границите на практичното

Мартин Дешев,
фарове

iStock

М одерните автомобили, особено тези от висок клас, имат впечатляващи фарове. Те могат да осветяват стотици метри напред и сякаш всичко пред тях е ярък слънчев ден. Може би твърде ярък.

Във Великобритания ще започне проверка и анализ на модерните фарове и дали не са опасни за останалите шофьори, съобщава Autocar. Анализът е поръчан от местния Департамент по транспорта и е резултат от петиция на над 10 000 британци.

„Знаем, че много хора се притесняват от ярките фарове, но също така данните на полицията за инциденти не показват да има риск за безопасността“, казват от Департамента. Заради това разминаване между статистика и усещанията на хората, институцията поръчва анализ, който да намери конкретни доказателства.

Тя припомня, че през април 2023 г. са приети нови правила за фаровете. Това включва задължително автоматично нивелиране, но изискванията ще влязат в сила чак през септември 2027 г.

Проучване на RAC (британската версия на СБА) посочва, че според 28% от британските шофьори, новите фарове са твърде ярки. 74% от оплакалите се казват, че редовно са заслепявани от фарове, а 85% смятат, че ситуацията се влошава.

Затова RAC призоваваше Департамента да разгледа темата. Организацията сега приветства решението за независим доклад, който да разгледа казуса и да предложи решения.

коли автомобил на годината фарове пътна безопасност