Украински доставчик на кабели за Skoda подновява работа

Най-после добра новина за поне малка доза нормалност, ако за такава може да се говори, когато се води война.

Пламен Георгиев,
Skoda Enyaq поточна линия завод

Skoda

Skoda Enyaq

Д нес Skoda съобщи, че украинският й партньор е решил да рестартира производството на кабелни снопове. Оказа се, че страната е един от най-големият доставчик на кабели за автомобилните производители в Европа, което повлия изключително негативно на производството на континента.

По-рано този месец Skoda спря производството на електрическия Enyaq (като под угроза е и производството на Scala и Kamiq), а наскоро нашата медия бе сред първите, тествали Enyaq Coupe RS, като по време на пресконференцията бе заявено, че няма яснота кога ще започне производството на модела. Причината е, че точно високоволтовите кабели за електромобилите на Skoda се произвеждат в Украйна.

Партньорът ни в Украйна реши да рестартира производството на кабелни снопове тази седмица, като ще осигури пълно обслужване и защита на работниците,” гласи съобщението от Skoda, предадено от Reuters.

Това не означава, че компанията се е отказала да търси алтернативен доставчик, напротив.

Новината бе разпространена по време на обявяването на финансовите резултати на марката, която е най-големият износител на Чехия и на която се падат 10% от БВП на страната.

Skoda е поредната марка, която отчита отлични финансови параметри. Оперативната печалба е нараснала с 43,2% до 1,1 млрд. евро. Това става на фона на 12,6% по-малко доставки през 2021 г. (878 200 автомобила).

Очакванията на Skoda са за сериозни трудности през тази година, причинени от войната в Украйна и кризата във веригата на доставки на части. Положително е, че чехите очакват ситуацията с полупроводниците да се подобри през втората половина на годината.

Skoda, подобно на VW, прекрати производството и другите си бизнес дейности в Русия, която е вторият по големина пазар за марката с доставени 90 400 автомобила миналата година.

Skoda Украйна кабели кабелни снопове производство на автомобили