Шефът на Volvo критикува опозицията, която блокира забраната на ДВГ

В същото време министърът на екологията на Австрия заяви, че страната няма да промени становището си по темата, а то е ЗА забрана продажбата на нови коли с ДВГ през 2035 г.

Джим Роуан

Volvo

Джим Роуан

Н аскоро седем държави, водени от Германия, блокираха уж предизвестения край в Европа на двигателя с вътрешно горене, като почти сигурно е, че ще бъде направено изключение за е-горивата.

Този факт не се харесва на шефа на Volvo Джим Роуан, който коментира развитието на ситуацията като „много притеснително и разочароващо”, съобщава Automotive News.

Нещо повече, той критикува седемте европейски държави, че се опитват да отслабят плана на ЕС да забрани продажбите на нови автомобили, задвижван от изкопаеми горива.

Топ мениджърът във Volvo смята, че целта за нулеви вредни емисии на пътническите автомобили и вановете е показала, че ЕС е „световен лидер в критични времена за нашата планета и човечество”.

Сега не е времето да се поставят националните политически интереси пред здравето и благополучието на нашата планета и гражданите на ЕС. Сега е време на силни, решителни и прогресивни политики и лидерство,” коментира Роуън.

Volvo иска половината от световните й продажби да са на електрически автомобили до 2025 г. (около 600 000 бройки), като целта е до 2030 г. в гамата на производителя да има само електромобили. Шведският производител иска да постигне климатична неутралност до 2040 г.

Роуън не за пръв път е в задочен спор с големите автомобилни концерни в Европа, в частност Volkswagen, който е най-големият привърженик на е-горивата. През миналата година той изтегли Volvo от основната лобистка група на индустрията, организацията АСЕА. Като причина за това той изтъкна „разминаване” в основните стратегии.

В същото време става ясно, че Австрия продължава да държи на позицията си за забрана на продажбата на автомобили с ДВГ през 2035 г. Това потвърждение дойде от Леоноре Гевеслер, министър на екологията на страната, след като имаше медийни трактовки, че Австрия ще подкрепи искането на Германия. Това стана, след като миналата седмица австрийският канцлер Карл Нехемер заяви, че е се противопостави на забраната на ДВГ, ако дебатът по темата ескалира при срещата на лидерите на ЕС. След това обаче побърза да уточни, че решението е на министъра на екологията, което чуваме сега.

Европейските лидери ще се срещнат в Брюксел на 23 и 24 март, като актуалната тема не е на дневен ред.

Австрия ДВГ Volvo Джим Роуън