Ръст на продажбите на нови коли за втори пореден месец в ЕС

Увеличение има и в България за септември, но траен спад от юни насам

Валентин Маринов,
София трафик задръстване коли

iStock

П родажбите на нови автомобили в страните от Европейския съюз се увеличават през септември за втори пореден месец, показват данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Броят на новите регистрации нараства през миналия месец с 9,6 процента на годишна база, след като през август се повиши с 4,4 на сто.

ACEA обаче уточнява, че годишният ръст на продажби на нови автомобили до голяма степен се формира благодарение на сравнението със септември 2021 г., когато недостигът на полупроводници ограничи производството.

В България през септември са регистрирани 2117 нови коли, което е увеличение в сравнение с 1446-те през същия месец на миналата година, сочат данните на ACEA. Броят им обаче намалява в сравнение с юни (2918 нови автомобила), юли (2739 нови коли) и август (2480 нови автомобила) през тази година.

В Германия е отчетен ръст на продажбите на нови леки коли от 14,1 процента през септември спрямо същия месец на миналата година, а в Испания с 12,7 на сто. Във Франция (5,5 процента) и Италия (5,4 на сто) обаче увеличението им е по-скромно.

През първите 9 месеца продажбите на автомобили в ЕС намаляват с 9,9 процента до 6,78 милиона леки коли, въпреки позитивните резултати през последните два месеца.

спад ръст Европейски съюз България Европа продажби нови автомобили