Проучване открива подобрение в надеждността на електричките, но още изостават от ДВГ

Батериите и зарядните остават основните проблеми

Мартин Дешев,
колона станция зареждане електромобил

iStock

Н адеждността е голям фактор в избора на нов автомобил. А електрическите автомобили се славят с доста проблеми. Според ново проучване на Consumer Reports, електричките показват подобрение в надеждността си, но все още изостават спрямо колите с традиционни двигатели, съобщава InsideEVs.

Данните на Consumer Reports обхващат над 330 000 автомобила произведени от 2000 г. до 2023 г. включително. Техните собственици са попълвали анкети с обратна връзка, като данните са използвани за създаване на рейтинг на надеждност.

И така, от анализа се вижда, че електричките средно имат 79% повече проблеми с надеждността спрямо колите с ДВГ. Най-честите проблеми са батериите и зареждането/зарядните.

Електричките обаче се справят доста по-добре от plug-in хибридите. Те имат средно 146% повече проблеми от ДВГ. Най-надеждни са обикновените хибриди. Те имат средно по 26% по-малко проблеми от колите с ДВГ.

„Електрческите коли все още са в своята зора на мейнстрийма, затова не е изненадващо, че производителите все още изглаждат проблеми. Важното е, че виждаме движение в правилната посока. Данните показват, за хората, които държат на надеждността, е най-добре да пропускат първата година на производство на който и да е модел“, казва Джейк Фишър, главен директор на отдела за автомобилни тестове на Consumer Reports.

Организацията е подредила и брандовете с най-надеждни автомобили. Това са Lexus, Toyota, Mini, Acura, Honda, Subaru, Mazda, Porsche, BMW и Kia. От изцяло електрическите производители най-добре се справя Tesla, която е на 14-та позиция. На последно място е Chrysler.

коли автомобили електрически автомобил