Колко зле се отразява зимата на пробега на електромобилите

Студът не се харесва на електрическите коли

Мартин Дешев,
колона станция зареждане електромобил

iStock

С наближаването на зимата във Северното полукълбо, шофьорите подготвят колите си за по-студеното време. То е още по-специфично за електромобилите, чийто батерии никак не харесват студа.

Не е тайна, че ниските температури влияят отрицателно на тяхното представяне и намаляват пробега на електрическите коли. Но с колко точно? От Recurrent са направили проучване, като са анализирали зарежданията на общо 10 000 автомобила от 18 различни модела през зимата на 2022-2023 г. в САЩ, съобщава InsideEVs.

В крайния резултат са взети предвид и още данни от колите. Това включва климата, релеф, стил на шофиране. Резултатът? Средната загуба е 29.7% от типичния им пробег.

Разгледано в детайли, разликите варират повече според колата. В повечето случаи, основната причина за разликата е идеалната работна температура, която варира според модела и условията.

От гледна точка на проценти, най-голяма е загубата за Volkswagen ID.4 – 46% и Chevrolet Bolt – 42%. Най-малка е за Audi e-tron – 16%, следван от по-новия Nissan Leaf – 23%.

Сравненията са при 0-градуса по Целзий спрямо идеалната работна температура. При по-ниски температури, загубите може да са по-големи, тъй като колите ще се нуждаят от повече енергия, за да загряват батериите до нужното ниво.

Моделите на Tesla също се представят сравнително добре и губят средно по 24% пробег. Recurrent отбелязва, че по-новите модели като цяло се справят по-добре, тъй като имат допълнителни системи за оптимизиране на работната температура.

зареждане на електромобил електромобили електрически автомобил автомобили коли