Популист в Италия иска референдум за забраната на ДВГ

Заиграването със страстите и страховете на хората далеч не е роден феномен

Пламен Георгиев,
завод Крагуевац FIAT 500L

Stellantis

И збори идат и с това политиците са хващат за най-печелившото: популизъм. Достатъчно е да се върнем 1-2 години назад в родната ни действителност, но проблемът е, че липсва обществена памет за дадените и неизпълнени обещания.

Но популизмът не е роден феномен, днес световната политика е изтъкана от популизъм. Поредно потвърждение на това е Матео Салвини, лидер на Серевната лига в Италия. Той играе по тънката струна на работниците в автомобилните заводи с призива си за организиране на референдум за решението да се забрани ли или не продажбата на автомобили с ДВГ през 2035 г.

Салвини и негова Лига са партньор в дясната коалиция, водена от Джорджия Мелони. На 25 септември предстоят избори в Италия, а всеки глас ще е от огромно значение, затова и Салвини иска референдум по тема, която в Брюксел вече е свирен мач.

Нека работниците от завода Mirafiori и от цяла Италия решат дали е честно да се уволнят хора в Италия и да се дади предимство на Китай“, казва Салвини, визирайки историческия автомобилен завод на Stellantis в Торино.

Производството на автомобили е ключова част от индустриалния сектор на Италия с компании като Fiat на Stellantis, Ferrari и Lamborghini.

Коментарите на Салвини идват, след като Мелони изрази по-националистически и антиевропейски тон в последните дни от кампанията си. Това далеч не е изненада предвид факта, че тя е начело на неофашистката Братята на Италия.

Мелони е считана за фаворит за следващ премиер на Италия. Тя се опитва да успокои международните партньори и инвеститори, като подчертава своята приемственост с правителството на Марио Драги, обещавайки да спазва правилата за разходите. Но все пак нейната партия се отличава със силни популистки послания.

През последните дни нейната партия подкрепи унгарския Виктор Орбан в Европейския парламент, а самата тя подкрепи испанската дясна партия Vox.

Източник на статията: autonews.com

референдум забрана на ДВГ Италия