Опасно ли е да шофираме, ако върху спирачните дискове има ръжда

Сравнително малък слой ръжда може значително да намали ресурса на спирачната система

спирачки ръжда

iStock

С лед дълго паркиране на автомобила водачът понякога установява, че предните и задните спирачни дискове са покрити с червеникав слой ръжда. Колко опасно е това за спирачните механизми и как влияе на безопасността по време на движение?

Унищожаване на накладките

Най-често ръждата се появява на спирачните дискове на тези автомобили, които са оборудвани с лете джанти. При преминаване през локви, водата попада по-лесно върху спирачните апарати, прониква вътре и провокира развитието на корозия.

Освен това през ранното лято често върху металните повърхности са образува роса през нощта, което също създава риск от ръжда. Две седмици на автомобила на място са достатъчни, за да може металният диск да се покрие с въпросния опасен червеникав цвят.

За образуването на ръжда може да разберете по издаваните звуци. След потегляне грапавата повърхност на диска попада в контакт с накладките и се генерира специфичен шум. При леко натискане на левия педал този шум се увеличава.

Ръждата е опасна, защото създава допълнително напрежение върху повърхността на спирачните накладки. Оксидният филм работи като шкурка и изтрива работния слой на спирачните накладки. Освен това твърдостта на фрикционния слой на накладките не е достатъчна, за да премахне напълно ръждата.

След като се появи върху спирачните дискове, корозията ще прогресира, докато ги покрие напълно. Това важи особено за онези автомобили, които се движат веднъж или два пъти седмично. А при тези неспирни дъждове през последните 1-2 месеца, това е почти гарантирано, разбира се с условията, че автомобилът не се кара често, а пази място пред блока.

Вибрации при спиране

Оксидният филм е нееднороден и създава променлива сила по време на движение, което води до разтрисане на колелата и вибрации в окачването при спиране. Те са особено забележими при високи скорости.

Затова ръждясващите спирачни дискове са тревожен знак за шофьора. Те не влияят на безопасността на движението, но вибрациите и разтрисането на колелата създават дискомфорт. Но основното е, че поради ръждата на спирачните дискове рязко намалява живота на накладките, които се износват три пъти по-бързо.

Като цяло е по-добре да смените ръждясалите спирачни дискове и да се грижите по тях да не се образува ръжда. Колкото по-често се движи автомобилът, толкова по-добро е състоянието на спирачните механизми.

Източник на статията: avto.mail.ru

полезно съвети спирачки спирачни дискове ръжда