Новият “Москвич” ще бъде китайски

Според руско издание дизайнът, платформата и техниката му ще са дело на концерна JAC

Москвич Алеко

iStock

Aleko

В ъзроденият “Москвич” ще заимства китайска платформа, дизайн и технологии, пише руското бизнес издание “Ведомости”, цитирано от “Ройтерс”.

Както вече ви информирахме, Русия реши отново да произвежда една от иконите на съветското автомобилостроене покрай оттеглянето на Renault от страната. Френската компания прехвърли дела си в АвтоВАЗ на местния Научен институт за 1 рубла. Същевременно се отказа и от завода в Москва, където сглобяваше модели на Renault, Nissan и Dacia.

Той е бивш на фалиралия малко след промените АЗЛК, така новият “Москвич” се връща към корените си поне като “родно място”.

Но това е всичко, ако се вярва на информацията на “Ведомости”. Както стана ясно още в понеделник, за връщането на “московчанина” се разчита на парньорството на “Камаз”. Производителят на тежки машини е влязъл в разговори с китайския си партньор JAC, на който ще разчита за външния вид, техническата платформа, технологиите и т.н. за “Москвич”. Реално за всичко.

За момента няма официално потвърждение на тази вест.

Според “Ведомости” производството може да започне още в края на годината, като дотогава се разчита, че мощностите ще бъдат пригодени за целта. Изглежда, че по-скоро става въпрос за сглобяване. Може би дори за ребрандиране на действащ китайски автомобил.

Тезата за бърз рестарт се връзва с изявлението на кмета на Москва Сергей Собянин, който първи обяви новината в понеделник в блога си. По думите му “Москвич” се връща на поточната линия още тази година - нещо, в което експерти се усъмниха.

JAC Motors е базирана в град Хафей, Китай. През миналата година тя произведе 524 хиляди возила, 271 800 от които товарни и 252 500 леки. 16 800 е броят на продадените електромобили за 2021 г. Собянин прогнозира, че в бъдеще “Москвич” ще стане EV.

JAC притежава марките Refine и Jiayue, като втората е премиум.

Произвежда камиони, автобуси, лекотоварни ванове, пикапи и леки автомобили от всички сегменти, чиито дизайн силно наподобява на марки като Mercedes, VW, Audi, Toyota, Hyundai, Honda, Tesla…

Ройтерс

Москвич JAC Motors китайски електромобили Москва