Китай ще продължи да субсидира покупката на електромобили

В програмата не попадат коли, които струват под 4000 долара

Китай коли шоурум трафик

iStock

К итайското правителство води преговори с автомобилните производители за удължаване на субсидиите при покупката на нови електрически коли и през 2023 г., информира “Ройтерс”.

Поначало средствата трябваше да бъдат спрени до края на 2020 г., но беше спуснат нов бюджет за още две години - заради пандемията. А подпомагането ще продължи и през 2023 г. Причините за това са много, анализира агенцията.

На първо място Китай е най-големият автомобилен пазар в света и №1 в EV сектора, като управляващите искат да задържат този тренд. Още нещо - пандемията в страната продължава да се вихри, а големи градове - като Шанхай, където има и автомобилни заводи на водещи компании, почти изцяло са затворени от началото на годината.

Програмата бе обявена през 2009 г. и оттогава изхарчените средства за 11 години са 14,8 милиарда долара.

“Ройтерс” посочва, че детайлите още се финализират, но има воля субсидиите да останат. Обсъжда се какъв да е размерът на данъка при покупка, но за тази година налог при придобиване на EV няма. За следващата година правителството планираше той да е 10 процента от цената на возилото, имало обаче гласове да е 5%.

iStock

Помощите са налични и за чуждестранните производители, не само местните.

Те намаляваха през годините. При “плъг-ин” хибридите с пробег от над 300 км с 20 процента или с равностойността на около $1900.

Най-евтините китайски електромобили се търгуват за дори под 4000 долара и те не попадат в програмата, а делът им е цели 40 процента. Като възможности и тип автомобили, съответните в САЩ струват $26 хил.

А постепенно субсидиите бяха пренасочени към по-големи и скъпи електрически коли - с пробег от 300 км и на цена, не по-висока от $44 460.

През април са пласирани 299 000 електромобила, което е с цели 45 процента повече в сравнение със същия месец на 2021 г. Общите продажби възлизат на 1,8 млн. Наблюдава се забавяне на ръста, ако се погледне март, показват официални данни.

Ройтерс

правителство на САЩ електромобили в България субсидии китайски електромобили